Hyvinvointi ja terveys

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on kunnan perustehtävä. Ehkäisevä päihde- ja mielenterveystyö on sekä kuntien että hyvinvointialueiden vastuulla. Rauman kaupunki haluaa tukea asukkaita ottamaan vastuuta omasta hyvinvoinnistaan. Apua ja tukea on saatavilla.

Tiesitkö, että päihteidenkäyttötottumuksesi vaikuttavat kokonaisvaltaisesti sinun ja perheesi hyvinvointiin? Päihteiden käytön määrällä on myös suora yhteys mielenterveyteesi.

Arvioi päihteidenkäyttöäsi säännöllisesti, sillä liiallinen käyttö aiheuttaa ongelmia terveydelle ja ihmissuhteet kärsivät. Päihderiippuvuus on etenevä sairaus – mitä aiemmin haet apua sitä vähemmän aiheutat inhimillistä kärsimystä itsellesi ja läheisillesi. Jokaisella on oikeus laadukkaaseen päihdehoitoon, ja sairaus voi osua kenen tahansa kohdalle. Esimerkiksi ikääntyneen elimistössä alkoholin haittavaikutukset korostuvat, koska elimistö reagoi alkoholiin eri tavalla kuin aiemmin.

Myös rahapelaaminen saattaa johtaa riippuvuuteen, jolloin elämänhallinta katoaa ja taloudelliset vaikeudet sekä ihmissuhdeongelmat kasautuvat. Avun hakemista ei kannata viivytellä.

Tältä sivulta löydät linkkejä mielenterveyttä, päihteiden käyttöä ja rahapelaamista mittaaviin testeihin sekä vinkkejä päihteiden käytön vähentämiseen ja lopettamiseen sekä mielenterveyden tukemiseen. Hae tarvittaessa ulkopuolista apua – älä jää yksin ongelmien kanssa.

Lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen ja päihteettömään kasvuympäristöön. Vanhemmilla on velvollisuus turvata nämä olosuhteet.

Lisätietoa mielenterveys- ja päihdeasioista löytyy Rauman sosiaali- ja terveyspalvelujen sivuilta.

Vinkkipankki päihteiden käytön ja mielenterveyden ongelmien ennaltaehkäisyyn

KRIS Satakunta ry

KRIS Satakunta ry auttaa ja tukee päihderiippuvuudesta ja rikollisesta käyttäytymisestä toipuvia vertaistuen periaatteella. Yhdistyksellä on toimitilat Raumalla ja Porissa. Toimintakeskuksissa noudatetaan yhteisöhoidollisiin menetelmiin perustuvaa viikko-ohjelmaa.

Ohjelma pitää sisällään erilaisia harraste- ja keskusteluryhmiä sekä retkiä ja tapahtumia. Yhteisö suunnittelee ja toteuttaa yhdessä viikoittaisen ohjelman sisältöä. Henkilökunnalta saa yksilöllistä keskustelu- ja asiointiapua esimerkiksi virastokäyntien tueksi.

Rauman Seudun Katulähetys ry

Rauman Seudun Katulähetys ry on kansalaisjärjestö, jonka tavoitteena on lisätä alueellista hyvinvointia ihmisläheisesti. Perusajatuksena on, että kaikki tukea tarvitsevat kohdataan ja ohjataan oikean tuen piiriin. Toimintaa on Raumalla, Eurassa, Porissa, Huittisissa, Eurajoella ja Luvialla. Katulähetys jakaa myös ruoka-apua.

Toivontalon matalan kynnyksen kohtaamispaikassa voi keskustella työntekijöiden kanssa. Tarjolla on päivittäin lämmintä ruokaa ja erilaisia ryhmätoimintoja. Toivontalolla on myös mahdollisuus hiljentyä hartauksiin. Toivontalo sijaitsee osoitteessa Lyseokatu 7.

Rauman nuorisotakuutalon toiminta on suunnattu alle 30-vuotiaille nuorille. Nuorisotakuutalo sijaitsee osoitteessa Aittakarinkatu 6 as 3.. Lisäksi työpajassa, osoitteessa Nortamonkatu 11 voi osallistua ryhmätoimintaan tai työskennellä pajan eri työtehtävissä.

Tukipalveluyksikkö Osmosen talo

Tukipalveluyksikkö Osmosen talossa voi viettää aikaa yksin tai yhdessä sekä luoda uusia tuttavuuksia. Toimipisteessä on mahdollisuus esimerkiksi

  • pelata biljardia tai lautapelejä
  • soittaa kitaraa
  • lainata kirjoja tai ompelukonetta
  • nauttia kahvihetkistä

Talolla on myös avointa toimintaa sekä asiakasvastaanottoa.

Tukipalveluyksikkö Osmosen talo löytyy myös Facebookista ja Instagramista @osmosentalo.

Kriisikeskus Ankkurpaikk’

Kriisikeskus Ankkurpaikk’ tarjoaa apua ja tukea erilaisissa elämän kriisitilanteissa selviytymisen tueksi.