Tampereen yliopiston arkkitehtiopiskelijat vierailevat parhaillaan Raumalla osana viikon kestävää mittausleiriä. Leiri järjestetään Vanhassa Raumassa 15.–21.9. Kurssin johtajana toimii arkkitehtuurin historian professori Olli-Paavo Koponen ja kurssille osallistuu 51 arkkitehtiopiskelijaa.

Tampereen arkkitehtiosasto on järjestänyt mittausleirejä Vanhassa Raumassa yhtäjaksoisesti lähes kymmenen vuoden ajan. Parina edellisenä vuotena Vanhan Rauman mittausleiri on jäänyt pitämättä koronan takia. Tämänvuotinen leiri on toistaiseksi viimeisen kerran Raumalla.

Arkkitehtiopiskelijoiden mittauksilla on pitkät perinteet. Ensimmäiset nykyisenkaltaiset mittaukset tehtiin jo 1900-luvun alussa. Esimerkiksi Vanha Raatihuone mitattiin vuonna 1912.

– Rauma on tarjonnut optimaaliset olosuhteet niin järjestelyiltään kuin erittäin hienoilta mittauskohteiltaan. On ollut etuoikeus päästä mittamaan maailmanperintökohdetta. Opiskelijat ovat viihtyneet ja innostuneet vuodesta toiseen ja kiinteistönomistajat ovat ottaneet meidät aina lämpimästi vastaan, professori Olli-Paavo Koponen kertoo.

– On hienoa, että huomattava joukko opiskelijoista ja vastavalmistuneista arkkitehdeista on viime vuosina oppinut tuntemaan Vanhaa Raumaa ja ammentamaan siitä omaan ammatilliseen toimintaansa. Valmistuneet mittauspiirustukset ovat tärkeä osa Vanhan Rauman dokumentointia. Iso määrä rakennuksia on mitattu ja piirretty, mutta tulevaisuuteenkin jää tehtävää, Rauman kaupungin kaavoitusarkkitehti Mervi Tammi toteaa.

Mittauspiirustusten tekeminen kuuluu kiinteänä osana arkkitehtikoulutukseen. Rakennukset mitataan erilaisia mittausvälineitä, kuten vesivaakaa käyttäen. Tarkka piirustus laaditaan musteella käsin piirtäen. Mittauspiirustuksen laatiminen opettaa mittaustekniikkaa, rakennuksen suhteita ja rakenteita sekä kehittää piirustustekniikkaa. Valmiit mittauspiirustukset arkistoidaan ja niitä voidaan hyödyntää suunnittelussa ja rakennustutkimuksessa.

Arkkitehtiopiskelija piirtämässä mittapiirustusta
Arkkitehtiopiskelija piirtää mittauspiirustusta sateen suojassa Vanhan Rauman Ruaholan talon pihalla. Kuva: Ella Kylä-Kause