Anne Lehtomäki-Koskinen ja Timo Koskinen ovat nähneet lukuisten raumalaisten muusikkonuorten kehityskaaren ja kasvamisen aikuiseksi.
Anne Lehtomäki-Koskinen ja Timo Koskinen ovat nähneet lukuisten raumalaisten muusikkonuorten kehityskaaren ja kasvamisen aikuiseksi.

Teksti: Meri Lehto
Kuvat: Meri Lehto, Timo Koskinen ja Elmeri Elo

Anne Lehtomäki-Koskinen ja Timo Koskinen ovat Raumalla vaikuttava musiikkipariskunta, joiden työ lasten ja nuorten musiikkikasvatuksen parissa on jatkunut yli 40 vuotta. 

Anne Lehtomäki-Koskinen on työskennellyt Raumalla yli 20 vuotta käyrätorven soiton opettajana, puhallinorkesterikoulun vetäjänä sekä Rauman Poikasoittokunnan A-orkesterin kapellimestarina. Lisäksi hän on johtanut aikuiskokoonpanoja, kuten Pläkkploosareita ja Rauman Soittokuntaa.

– Siirryin työkyvyttömyyseläkkeelle elokuussa 2024, mutta jatkan edelleen Rauman Soittokunnan kapellimestarina. Poikasoittokunnan siirtyminen uudelle vetäjälle on myös tuonut haasteita, joissa olen mahdollisuuksieni mukaan yrittänyt auttaa, Lehtomäki-Koskinen kertoo.

Timo Koskinen on puolestaan opettanut lyömäsoittimia Rauman lisäksi myös Laitilan, Porin ja Huittisten musiikkiopistoissa sekä Turun konservatoriossa.

– Opetustyön lisäksi olen esiintynyt muusikkona monissa eri orkestereissa ja bändeissä sekä Rauman ja Porin teatterissa. Olen myös soittanut studiomuusikkona äänilevyjen taustoilla, Koskinen sanoo.

Anne Lehtomäki-Koskinen ja Timo Koskinen

  • Asuvat Raumalla, toinen koti Kreetalla.
  • Työuraa musiikin parissa yli 40 vuotta.
  • Lehtomäki-Koskinen johti Poikasoittokuntaa 23 vuotta.
  • Koskinen opettaa lyömäsoittimia Rauman musiikkiopistossa sekä keikkailee eri kokoonpanoissa.
Rauman Poikasoittokunta Nortamonkadulla.
Myös Anne Lehtomäki-Koskisen ja Timo Koskisen oma muusikkous alkoi aikoinaan Poikasoittokunnasta.

Työ lasten ja nuorten parissa

Sekä Lehtomäki-Koskisen että Koskisen tie on vienyt työskentelemään lasten ja nuorten pariin.

– Työskentely lasten kanssa on ollut minulle mieluisaa. Aikuisten kanssa työskentely on tuonut siihen hyvää vastapainoa. On ollut upeaa nähdä nuorten soittajien koko kehityskaari ja kasvaminen aikuiseksi, Lehtomäki-Koskinen toteaa.

Orkesterissa soittamisen parhaina puolina pariskunta pitää sen sosiaalisuutta. Orkesterissa opitaan toimimaan ryhmässä ja ottamaan muut huomioon. Soittaminen ei myöskään ole yhtä kilpailuhenkistä kuin esimerkiksi urheilu.

– Poikasoittokunnan A-orkesterin Suomen mestaruudet ja kansainväliset kilpailuvoitot ovat olleet toki upeita onnistumisia, mutta uran huippuhetkiin kuuluvat myös kaikki ne konsertit, joista sekä yleisö että soittajat ovat nauttineet.

Vaikka ryhmässä on aina noudatettu kurinalaisuutta, säännöt ovat luoneet turvallisuutta ja yhteisiä pelisääntöjä. Kun on päätetty osallistua kilpailuun, se on otettu tosissaan, ja jokainen soittaja on antanut parhaansa.

– Palkitsevinta ja kasvattavinta on kuitenkin aina ollut konserttiin tai kilpailuun valmistautuminen, Lehtomäki-Koskinen kertoo.

– Anne on myös aina antanut soittajien tuntea, että orkesteri ja saavutukset ovat heidän oma juttunsa, Koskinen lisää.

Soittaminen on harrastus, joka on mahdollista pitää mukana läpi elämän.

Rauman Poikasoittokunta valmistautumassa konserttiin Agios Nikolaoksessa Kreetalla.
Rauman Poikasoittokunta valmistautumassa konserttiin Agios Nikolaoksessa Kreetalla.

Soittamisesta iloa loppuiäksi

Soittaminen on harrastus, joka on mahdollista pitää mukana läpi elämän.

– Ammattimuusikkous on vaativaa, mutta harrastaa voi helposti. Erilaisia harrastekokoonpanoja löytyy ympäri Suomen, Koskinen sanoo.

Soittoharrastuksen kautta on mahdollista löytää ystäviä samanhenkisistä ihmisistä. Moni Rauman Soittokunnassa soittavista onkin aloittanut soittotaipaleensa juuri Poikasoittokunnasta.

– Poikasoittokunnasta on alkanut myös meidän muusikkoutemme. Toivotaan, että innokkaita soittajia riittää jatkossakin. Myös vanhempien panostus on todella tärkeää, ja Poikasoittokunnan tuki ry:n toiminta tarvitsee aktiivisia jäseniä, Lehtomäki-Koskinen kertoo.

Tämä juttu julkaistiin Rauma-lehdessä, joka ilmestyi 4.12. Jos lehti ei kolahtanut sinun postilaatikkoosi, anna siitä palautetta osoitteessa jakelupalaute.fi. Rauma-lehti on luettavissa sähköisesti Issuu-palvelussa.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä