Rauman pääkirjastossa järjestetään torstaina 5.10. klo 15.30–17.30 Elävä kirjasto -tapahtuma. Kirjastovierailun yhteydessä voi lainata itselleen sateenkaarevaa keskusteluseuraa ja oppia lisää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä, saada vertaistukea sekä haastaa omia ennakkoluuloja. Tapahtuma on maksuton ja ikärajaton.

– Lukijat eli kirjastokävijät saavat lainata elävän kirjan eli oikean ihmisen 20 minuutin pituista keskustelutuokiota varten. Keskustelun aikana kirjalta saa kysellä itseään kiinnostavia asioita, ja kirja kertoo itsestään otsikkonsa mukaisesta näkökulmasta. Elävä kirjasto perustuu lukijan ja kirjan väliseen molemminpuoliseen kunnioitukseen, nuoriso-ohjaaja Julia Nummi kertoo.

Nummen mukaan tapahtuma tarjoaa hienon tilaisuuden sekä kirjojen lainaajille että kirjoille itselleen oppia toinen toisiltaan. Parhaimmillaan Elävä kirjasto mahdollistaa merkityksellisiä kohtaamisia ja vähentää ennakkoluuloja.

– Vastaava tapahtuma on järjestetty Raumalla muutaman kerran ennenkin. Tänä vuonna aloitimme valmistelun alkuvuodesta yhdessä pääkirjaston kanssa. Valitsimme ajankohtaisen teeman ja haimme lähialueelta eläviä kirjoja, jotka olisivat halukkaita kertomaan oman tarinansa sukupuoli- tai seksuaalivähemmistön jäsenenä, Nummi kertoo.

Torstaiaamupäivän aikana myös Rauman koulujen luokat pääsevät tutustumaan Elävään kirjastoon. Iltapäivällä tapahtuma on kaikille avoin klo 15.30 alkaen.

Elävä kirjasto on Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry:n omistama tavaramerkki, jonka avulla pyritään tuomaan ihmisiä lähemmäs toisiaan. Elävän kirjaston kirjat ovat sellaisia ihmisryhmiä edustavia ihmisiä, jotka ovat yhteiskunnassa usein ennakkoluulojen, syrjinnän tai rasismin kohteena.

Rauman tapahtuman järjestelyistä vastaavat yhteistyössä Rauman nuorisopalvelut ja Rauman pääkirjasto.