Ajankohtaista

Karin kampuksen ruoka- ja puhtauspalvelut ehdotetaan järjestettävän ostopalveluna

Karin kampus Aittakarinkadun puolelta, tammikuu 2020

Rauman kaupunginhallitus käsittelee kokouksessaan maanantaina 23.1. rakenteilla olevan Karin kampuksen tukipalvelujen järjestämistä. Tukipalveluihin kuuluvat ruoka- ja puhtauspalvelut sekä kiinteistö- ja huoltopalvelut.

Järjestämisvaihtoehtoja on tarkasteltu Ramboll Oy Finlandin tekemien selvitysten pohjalta. Niissä käytiin läpi ruoka- ja puhtauspalveluiden ja muiden kampukselle tulevien tukipalvelujen järjestämistapojen vaihtoehdot. Lisäksi kampuksen liiketoimintamallista laadittiin erillinen selvitys.

– Karin kampukseen on tulossa Hj. Nortamon peruskoulun, kansalais- ja musiikkiopistojen sekä liikunta- ja uimahallien lisäksi runsaasti tapahtuma-, leiri- ja konserttitoimintaa. Sitä tukemaan tarvitaan erilaisia aulapalveluita sekä kahvio, joka palvelee myös uimahallin ja kuntosalin lipunmyyntipisteenä. Osa toiminnasta on ulkoista myyntiä, jota kaupunki ei voi lakien ja säädösten mukaan nykyään enää tuottaa, palvelujohtaja Pirjo Vainio toteaa.

Ruoka- ja puhtauspalvelujen tuottamiseksi on selvitetty viisi eri vaihtoehtoa, joissa on tarkasteltu toimintaa sekä kaupungin että ulkopuolisen palveluntuottajan järjestämänä. Ramboll Oy Finland suosittelee Karin kampuksen ruoka- ja puhtauspalvelujen ulkoistamista.

– Talouden, resurssien ja toiminnan joustavuuden näkökulmista on todettu tehokkaimmaksi vaihtoehdoksi, että ruoka- ja puhtauspalveluista vastaa ulkopuolinen toimija, Pirjo Vainio sanoo.

Kaupunginhallitukselle ehdotettavassa vaihtoehdossa ulkopuolinen palveluntuottaja vastaa kampuksen tuotantokeittiön toiminnasta, tuottaa Hj. Nortamon peruskoulun kouluruokailun sekä valmistaa ja toimittaa pääruuat Raumanmeren peruskouluun ja Rauman Lyseon lukioon. Lisäksi toimija järjestää tapahtumatarjoilut, aulakahvion toiminnan sekä muut mahdolliset aulapalvelut. Sama toimija vastaa myös kampuksen tilojen puhtaanapidosta.

Kampuksen keittiössä tuotettavat lounaat ovat noin 21 prosenttia sivistystoimialan ateriapalveluista. Loput 79 prosenttia kaupunki tuottaa itse Nanun tuotanto- ja palvelukeittiöissä.

Tekniset palvelut järjestetään omana työnä

Tekniset tukipalvelut esitetään toteutettaviksi kaupungin omana työnä. Kampuksen teknisiin palveluihin kuuluvat kiinteistön, allasvesiprosessin ja liikuntapaikkojen hoito.

– Teknisiä palveluja tullaan tarvitsemaan arkisin aamusta iltaan ja myös lauantaisin ja sunnuntaisin yhden työvuoron verran. Lisäksi uima-allasprosessin toimintaa pitää päivystää yöaikaan ja silloin, kun tekninen henkilöstö ei ole paikalla, tilapalvelujohtaja Olli-Pekka Kumpula kertoo.

Kampukselle ehdotetaan muodostettavan oma kuuden henkilön tekninen tiimi, joka hoitaa kiinteistönhoidon, allashuollon sekä liikuntahallin huolto- ja korjaustyöt. Vartiointi ja piha-alueiden hoito on tarkoitus ostaa ulkoa, kuten muissakin kaupungin kiinteistöissä.

– Pidämme tärkeänä, että tekninen osaaminen ja tieto kiinteistön kunnosta sekä teknisten järjestelmien toiminnasta on kaupungilla. Näin ei muodostu sopimusrajoja tai alueita, jotka eivät kuulu kenellekään, Olli-Pekka Kumpula toteaa.

Liikunta-, vapaa-aika- ja koulukeskus Karin kampus tarjoaa monimuotoisia toimintoja ja sujuvia palveluita lapsille, nuorille ja perheille sekä Raumalla vieraileville. Kampuskokonaisuuteen kuuluvat uimahalli, Hj. Nortamon peruskoulu, kansalaisopisto sekä siihen sisältyvät kuvataide- ja teatterikoulut, musiikkiopisto, liikuntahalli ja nuorison kokoontumistila. Vuoden 2024 alussa käyttöön otettavan kampuksen kustannusarvio on noin 75,4 miljoonaa euroa.