Ajankohtaista

Loppuvuoden juhlapyhinä syntyy paljon jätettä – tutustu lajitteluohjeisiin

lahjapaperi roska

Jouluna ja uutenavuotena syntyy paljon normaaliarjesta poikkeavaa jätettä, eikä kaiken hävittäminen ole välttämättä niin yksinkertaista, mitä voisi kuvitella.

Lahjapaperit ja -narut eivät kuulu kierrätyspaperin tai -kartongin joukkoon, vaan runsaan painovärimäärän ja kuitupitoisuuden vuoksi ne kuuluvat sekajätteeseen. Sekajätteeseen kuuluvat myös esimerkiksi muoviset ja lasiset koristeet, kynttilöiden loput sekä kinkun paistopussit.

Kinkkurasva ei kuulu viemäriin

Kinkun paistamisessa irtoavaa rasvaa ei saa kaataa viemäriin, vaan sen voi pakata maitopurkkiin ja laittaa joko sekajätteeseen tai toimittaa Rauman Citymarketin kierrätyspisteeseen. Muiden paikkakuntien kierrätyspisteet voi tarkistaa osoitteesta kinkkutemppu.com.

– Pienen määrän kinkkurasvaa voi lajitella myös biojätteeseen. Biojätteeseen kuuluvat ruuantähteiden lisäksi myös joulukukat, kranssit ja luonnonmateriaaleista tehdyt joulukoristeet, jätehuoltoneuvoja Kaisa Tarujoki kertoo.

Pakkausjätteet tulee lajitella

Muovipakkaukset, sellofaani, styroksit sekä mehu- ja viinipakkausten muoviset sisäosat hanoineen kuuluvat muovipakkausjätteeseen. Litistetyt pahvi- ja kartonkipakkaukset, suklaarasiat ja joulukalenterit kierrätetään kartonkijätteeseen.

Metalliset säilyketölkit, alumiinivuoat ja -foliot, kynttilöiden metallikuoret sekä kannet ja korkit kuuluvat metallinkeräykseen.

Verkkovirralla tai paristolla toimivat sekä ladattavat laitteet ja lasten lelut, valosarjat ja kyntteliköt sekä led-kynttilät tulee viedä sähkölaitteiden (SER) keräyspisteisiin. Keräyspisteitä löytyy kaupoista, Hevossuon jäteasemalta sekä Kuusakoski Oy:n kierrätyspisteeltä.

– Käytetyt paristot tulee hävittää paristokeräyspisteisiin, joita löytyy kaupoista ja Hevossuon jäteasemalta. Paristojen virtanavat tulee teipata ennen kierrätykseen viemistä, jotta ne eivät toisiinsa osuessaan joudu oikosulkuun ja aiheuta pahimmassa tapauksessa tulipaloa, Tarujoki muistuttaa.

Joulukuusen ja uudenvuoden tinan voi viedä Hevossuon jäteasemalle

Joulukuusen voi toimittaa pyhien jälkeen maksutta Hevossuon jäteasemalle. Kuusen voi myös laittaa pilkottuna sekajätteeseen tai kokonaisena jäteastian viereen odottamaan jäteautoa. Kuusesta peritään astiatyhjennyshinta.

Uudenvuoden tina tulee viedä vaarallisen jätteen vastaanottopaikkaan Hevossuon jäteasemalle. Ilotulitteiden muovikääreet lajitellaan muovipakkauksiin, pahviset ja paperiset pakkaukset kartonkiin ja pahvihylsyt, tikut sekä muovitulpat sekajätteeseen. Käytetyt tähtisädetikut lajitellaan metallijätteeseen. Käyttämättä jääneet ja vanhentuneet ilotulitusraketit voi toimittaa myyntipisteisiin tai pelastusviranomaisille.

Joulunajan jätteiden kierrätys