Lauantaina 25.11.2023 avautuu Pinnalan yläkerrassa raumalaisen kuvataiteilijan ja kuvataideopettajan Mirja Luukon (1934-2022) muistonäyttely. Näyttely rakentuu Rauman taidemuseon kokoelmateosten ympärille, joita on täydennetty yksityislainoilla. Näyttely on esillä 25.11.2023–21.1.2024. Näyttelyn kuraattorina toimii Rauman taidemuseon museoamanuenssi Taina Myllyharju.

– Mirja Luukon sanotaan tuoneen ammattimaisen taidegrafiikan Raumalle. Lisäksi hänen merkityksensä kuvataideopettajana oli suuri. Eikä sovi unohtaa hänen lasimaalauksiaan Raumalla rakennetuissa maailman merillä kulkeneissa merentutkimusaluksissa, Myllyharju muistuttaa.

Rauman kaupungin kokoelmissa on yhteensä 61 teosta, joista taidemuseon näyttelyssä on esillä 17 grafiikanvedosta sekä Rauma-aiheinen kuvakudos yksityiskokoelmasta. Luukko tunnettiin monipuolisena kuvantekijänä, joka valmisti grafiikan lisäksi maalauksia, veistoksia, mitaleita ja lasimaalauksia. Tästä muusta tuotannosta näyttelyyn on koostettu kuvaesitys. Lisäksi esillä on ex libriksiä, korua ja muuta taideteollista tuotantoa sekä lehtileikkeitä.

Monet muistavat Mirja Luukon perusteellisena opettajana ja näyttelyssä voi tutustua yhden hänen oppilaansa, Taina Tukiaisen, nyk. Taru-Taina Noran lukioaikaiseen kouluvihkoon. Myös muut Luukon tunteneet voivat jakaa muistojaan hänestä tilassa olevaan muistikirjaan tai lähettää muisteluksiaan Rauman taidemuseoon tulevia arkisto- ja tutkimustarpeita varten osoitteeseen taina.myllyharju@rauma.fi. Aineistoa käytetään raumalaisen taiteen perusnäyttelyn taustatutkimuksessa.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan pienpainate, johon tekstin on kirjoittanut FM Marja Tanhuanpää.