Ajankohtaista

Pitsinäyttelyt tutustuttavat Pitsiviikon kävijöitä raumalaiseen nypläysperinteeseen

Pitsiliinoja lähikuvassa.

Kaupunkifestivaali Pitsiviikon aikana 22.–30.7. on mahdollisuus viihtyä erilaisissa pitsinäyttelyissä. Vanhalla Raatihuoneella on esillä virolaisen Olga Kublitskajan Sounds of Lace -näyttely. Kulttuuritalo Poselli muuttuu Pitsin taloksi, jossa voi tutustua maksutta Nyplääjät ry:n ja Pitsikeskus Emelia ry:n näyttelyihin.

Vanhan Raatihuoneen näyttely, osoitteessa Kauppakatu 13, avautuu yleisölle lauantaina 22.7. klo 10, ja se on avoinna päivittäin klo 10–17. Mustan pitsin yönä perjantaina 28.7. näyttelyä pääsee katsomaan klo 10–19. Pääsymaksun hinta on 6 euroa aikuisilta ja 3 euroa eläkeläisiltä, työttömiltä, opiskelijoilta sekä ryhmiltä. Alle 18-vuotiaat pääsevät sisään maksutta. Myös museokortti käy kohteessa.

Näyttely jatkaa Rauman museossa jo 1970-luvun lopulla aloitettua kansainvälisten pitsinäyttelyiden sarjaa. Olga Kublitskaja on palkittu nyplääjä, Narvan pitsikoulun edustaja ja opettaja sekä Virossa presidentin myöntämällä kunniamerkillä palkittu pitsiperinteen ylläpitäjä. Hän käyttää moderneissa töissään perinteistä nauhapitsitekniikkaa. Näyttelystä löytyy tauluja, koriste-esineitä, asusteita sekä myyntipiste, josta voi ostaa erilaisia pitsejä, kirjoja, kortteja ja pitsimalleja.

Kulttuuritalo Posellissa eli Pitsin talossa, osoitteessa Nortamonkatu 12, on esillä raumalaisten pitsiyhdistysten Nyplääjät ry:n ja Pitsikeskus Emelia ry:n näyttelyt. Yleisö pääsee tutustumaan näyttelyihin lauantaista 22.7. klo 11.30 alkaen.

Nyplääjät ry:n Elämäni pitsit -näyttelyssä on esillä perinteistä raumalaista pitsiä, joiden tekijöinä ovat yhdistyksen jäsenet. Kokonaisuus tuo esille, miten nyplättyä pitsiä voidaan käyttää monin eri tavoin elämän eri vaiheissa. Kävijöillä on myös mahdollisuus kokeilla nypläystä ohjaajan avustuksella.

Pitsitaiteilija Tarmo Thorström ja näyttelyssä esillä oleva puku.

Pitsikeskus Emelia ry:n näyttely juhlistaa yhdistyksen 20-vuotista taivalta. Esillä on Vuoden Nyplääjä 2022 -arvonimen saaneen Helena Honka-Hallilan tuotantoa, Pitsikeskus Emelian perustajajäsen Impi Emelia Alangon pitsejä sekä yhdistyksen kunniajäsen Hilkka Lehtisen töitä. Näyttelyssä yhdistyvät perinteisen tekniikan osaaminen moderniin ilmaisuun.

Yhdistykset pitävät näyttelyiden yhteydessä myymälää, josta voi ostaa nypläystarvikkeita, nyplättyjä pitsejä ja pitsillä koristeltuja tuotteita. Myyntipisteillä järjestetään myös arpajaiset.

Sunnuntaina 23.7. Posellissa on luvassa Thellan kahvihetki, jolloin nyplääjät kokoontuvat nypläämään yhdessä. Maanantaina ja tiistaina 24.–25.7. Noora Ramberg pitää pitsituunaustyöpajat. Perjantaina 28.7. Marelan pihassa järjestetään Nopein nyplääjä -kilpailu.

Posellin maksuttomat näyttelyt ovat avoinna seuraavasti:

  • lauantaina 22.7. klo 11.30–16
  • sunnuntaina 23.7. klo 10–16
  • maanantaista torstaihin 24.–27.7. klo 10–18
  • perjantaina 28.7. klo 10–20
  • lauantaina 29.7. klo 10–16
  • sunnuntaina 30.7. klo 10–14

Pitsiviikon koko ohjelma löytyy osoitteesta pitsiviikko.fi.

Pitsiruusuja ja -liinoja näyttelytilan pöydällä Posellissa. Sininen pitsiteos lähikuvassa. Mustia pitsikoristeita ja -asusteita. Nypläystyyny ja knypylät.