Elokuun ensimmäisellä viikolla 40. kertaa järjestettävä Rauma Festivo tarjoaa runsaasti pääsymaksutonta ohjelmaa. Vanhan Rauman yksityispihoja kiertävä perinteinen Carpe diem -yllätyskonserttien päivä on torstai 3. elokuuta. Turun Taideakatemian kanssa yhteistyössä järjestettävät kahvilakonsertit soivat Café Salissa torin laidalla ja perheet kutsutaan Mur-karhun työpajaan Poselliin. Festivo-torit yhyttävät kulttuurikeskusteluun Rauma Festivon ja Rauman Taidemuseon Lintu ja Kala! -näyttelyn taiteilijoita.

Festivo-torilla kysytään, pitääkö taiteen muuttaa maailmaa

Rauma Festivon taiteilijat kutsutaan keskustelamaan kulttuurista Rauman Taidemuseon Pinnalan pihaan keskipäivän tuokioihin. Rauma Festivon perustaja, pianisti Ralf Gothóni ja Raumalle vastikään paluumuuttanut museoamanuenssi Taina Myllyharju pohtivat, ,miten kasvuympäristö kulkee maailmalla mukana. Rauma Festivon tilausoopperan Trapped Butterflyn säveltäjä Sampo Kasurinen ja Rauma Taidemuseon Lintu ja Kala! -näyttelyn taiteilija K. Tschährä avaavat taiteen tekemisen henkilökohtaista prosessia. Baritoni Aarne Pelkonen, festivaalin vuoden 2023 taiteellinen partneri, kirjailija Aina Bergroth ja kuvanveistäjä Jori Tapio Kalliola keskustelevat siitä, miten kuvataide, kirjallisuus ja musiikki ovat dialogissa ympäröivän maailman kanssa. Rauma Festivon taiteellinen johtaja Siljamari Heikinheimo ja alttoviulisti Hanna Hohti kertovat, miltä tuntuu laajentaa luomistyö oman instrumentin ulkopuolelle.

Carpe diem inspiroituu Sirkka Turkan runoista

Tasatunnein ympäri Vanhaa Raumaa torstaina 3.8. soivat pääsymaksuttomat yllätyskonsertit kutsuvat tarttumaan hetkeen: kuka soittaa ja mitä kuullaan selviää vasta paikan päällä. Aina Bergroth on valinnut runoilija Sirkka Turkan elinvoimaisia, vuolaita ja iloisesti poukkoilevia runoja, joista viikon taitelijat inspiroituvat 15 minuutin ohjelmia suunnitellessaan. Rauman oppaat ry tarjoaa maksuttoman opastuksen konserttipaikasta toiseen. Carpe diem -päivä huipentuu meren äärellä, kun Lönnströmin Taidemuseon ja Raimo Saarisen nykytaideprojekti Kelluva saari soi ensimmäistä kertaa.

Carpe Diem 2023 -ohjelma

Café Salissa juhlitaan 40-vuotiasta Festivoa

Turun Taideakatemian nykyisistä ja entisistä opiskelijoista koostuvat yhtyeet ovat koonneet monipuoliset ohjelmat kahvilakonserttisarjaan, joka soi festivaaliviikolla klo 16 kauppatorin laidalla Café Salissa. Pilkahduksia-otsikolla esiintyvät klarinetisti Pinja Jokinen ja sellisti Anna Helander. Chopinin sellosonaatti kuullaan Rufus ja Ulf Långbackan tulkintana. Liedduo Aino Rantanen ja Kaisa Kaartinen kertovat Satuja ja sydänsuruja, ja Kuohuva-trio (Aleksandra Gribanova, David Sarkisyan ja Elvin Soboleff) esittää Gerhswinin Summertimen.
Café Sali onnittelee 40-vuotista Rauma Festivoa tarjoamalla väliaikakahvit Tanssiin kutsu -konsertin yleisölle perjantaina 4.8. Posellissa. Festivon konserttilippua näyttämällä saa myös alennuksen kahvilassa asioidessaan.

Mur-karhun työpajoissa rakastutaan metsään

”Minkä niminen on rakkain tuntemasi metsä? Miltä tuntuisi olla yksi sen puista?” Posellissa tiistaina 1.8. klo 10.15 ja 14.45 lastenkirjailija Kaisa Happonen ja kuvataiteilija Anne Vasko pitävät työpajat lapsille, ja Siljamari Heikinheimo viulu soi istutettaville männynsiemenille. Rauman kirjastoissa on kesän ajan kerätty rakkauskirjeitä metsälle, ja niitä on esillä työpajojen sekä Iltasatu – Mur ja metsän ilta -konsertin yhteydessä. Maksuttomaan, 45 minuuttia kestävään työpajaan voi ilmoittautua ennakkoon sähköpostitse (info@raumafestivo.fi) ja varmistaa paikan.