Maastopyörä nojaamassa opastetauluun luontopolulla.

Rauma voitti yli 10 000 asukkaan kuntien sarjan Lounais-Suomen Liikunta ja Urheily ry LiikUn vuosittaisessa haastepyöräilykampanjassa. Raumalaiset polkivat yhteensä 127 772 kilomteriä, josta kertyi yhteensä 3,29 kilometriä asukasta kohden. Kampanja oli käynnissä vapusta juhannukseen.

Yhteensä kampanjan aikana poljettiin 1 124 142 kilometriä. Kampanja kannustaa kaikenikäisiä sekä -tasoisia lounaissuomalaisia pyöräilemään omien tavoitteiden mukaan. Tietojen kerääjänä toimi maksuton Liikkuen läpi vuoden -mobiilisovellus, joka toimii älypuhelimessa, tabletissa ja tietokoneella, mutta myös pyöräilykortteja ja kirjausvihkoja oli käytössä osassa kunnissa.

Kampanjaa on järjestetty Satakunnassa jo yli 30 vuoden ja Varsinais-Suomessakin yli 20 vuoden ajan. Kampanjan tavoitteena on ollut kannustaa pyöräilyyn matalalla kynnyksellä, sekä lisätä tietoa pyöräilyn terveys- ja ympäristöhyödyistä. Nykymuotoinen kampanja on kerännyt viimeisen kymmenen vuoden aikana yli 23 miljoonaa kilometriä. Kampanjan tavoitteena on myös tukea Euroopan parlamentin ja komission tavoitteita kaksinkertaistaa pyöräilykilometrit vuoteen 2030 mennessä.

Kampanjassa oli mukana 42 kuntaa, jotka kisailivat kolmessa eri sarjassa. Tulokset ja sijoituksen määrää poljetut kilometrit suhteutettuna kaupungin / kunnan asukaslukuun. Kuntakisassa voittivat seuraavat kunnat:

  • Alle 5 000 asukkaan sarjan voitti Karvia
  • Yli 5 000 asukkaan sarjan voitti Huittinen
  • Yli 10 000 asukkaan sarjan voitti Rauma

– Voittajakunnat olivat saaneet hienosti mukaan eri ikäisiä pyöräilijöitä ja järjestäneet kampanjaa tukevia pyöräilytapahtumia eri tahoille. Myös kuntien hyvällä tiedottamisella pyöräilijät ovat löytäneet kampanjan, sekä kirjanneet omat pyöräilykilometrit kampanjan kirjauksiin, toteaa LiikUn terveysliikunnan kehittäjä Juha Koskelo.

Kampanja järjestettiin yhteistyössä LiikUn sekä kampanjaan osallistuvien kuntien liikuntavirastojen kanssa. LiikU ja kunnat arpovat kaikkien pyöräilijöiden kesken palkintoja, joista ilmoitetaan voittajille erikseen. Rauman voittajiin on oltu henkilökohtaisesti yhteydessä.

Kaikki tulokset löytyvät LiikUn Facebook-sivulta.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä