Ajankohtaista

Raumalainen pitsinnypläys lisättiin Elävän perinnön kansalliseen luetteloon

Pitsin nypläystä Pitsiviikolla 2023.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt 22 uutta kohdetta Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Raumalainen pitsinnypläys lisättiin luetteloon paikallisena käsityötaitona. Rauman museo järjestää aihetta juhlistavan tapahtuman Vanhalla Raatihuoneella keskiviikkona 18.10.

UNESCOn aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen mukaisessa kansallisessa luettelossa on yhteensä 86 kohdetta. Uudet kohteet julkaistaan maanantaina 9.10. elävän perinnön teemavuoden pääjuhlassa Helsingin keskuskirjasto Oodissa.

– On upeaa, että raumalainen pitsinnypläys saa ansaitsemaansa huomiota. Nypläyskulttuurillamme on vuosisataiset perinteet, mikä todetaan kohdekohtaisessa perustelussa, museointendentti Hanna-Leena Salminen kertoo.

Perustelusta ilmenee, että pitsinnypläys on merkittävä osa raumalaista kulttuuriperintöä. Kyseinen elävä perinne näkyy kaupungissa monin tavoin, ja sen tulevaisuus näyttää hyvältä. Pitsinnypläyksen perinteen todetaan siirtyvän eteenpäin perheissä, yhdistyksissä sekä kurssien kautta.

Pitsiperinteen ympärillä on paljon toimintaa, kuten vuosittain heinäkuussa järjestettävä Rauman Pitsiviikko -kaupunkifestivaali.

– On hienoa saada valtakunnallista tunnustusta sille työlle, jota Raumalla on tehty vuosikymmeniä nypläystaidon säilymisen ja tunnetuksi tekemisen puolesta. Tällainen tunnustus toivottavasti auttaa innostamaan taas uusia harrastajia nypläyksen pariin, Salminen sanoo.

Rauman museo vastaa raumalaisen nypläysperinteen tallentamisesta. Raumalaisen pitsinnypläyksen lisäämistä Elävän perinnön kansalliseen luetteloon esittivät Nyplääjät ry, Pitsikeskus Emelia ry ja Rauman museo.

Saavutusta juhlistetaan Vanhalla Raatihuonella

Rauman museo järjestää kaikille avoimen juhlatapahtuman keskiviikkona 18.10. klo 16–19 Vanhalla Raatihuoneella osoitteessa Kauppakatu 13. Museoon on vapaa pääsy tapahtuman ajan.

– Ohjelmassa on nypläyksen esittelyä, ja kävijöillä on mahdollisuus kokeilla pitsinnypläystä. Tarjoamme kahvit vierailijoille, Salminen sanoo.

Elävän perinnön kansalliseen luetteloon uusia kohteita – mukana ensi kertaa maahanmuuttajien kulttuuriin liittyviä perinteitä, 9.10.2023, Museovirasto