Rauman kaupungin Wihertoimi ottaa käyttöön Crowdsorsa-mobiilipelin lupiinien ja jättipalsamin torjunnassa. Pelin avulla raumalaiset voivat torjua vieraslajeja videoiden ja karttamerkintöjen avulla ja tienata samalla rahaa. Palkkioksi pelaajat voivat ansaita jopa 25 senttiä torjuttua neliömetriä kohden.

Rauman joukkoistettu vieraslajitorjunta käynnistyy maanantaina 10.6., kun kasvit aloittavat kukintaansa ja ovat helposti tunnistettavissa. Osallistuminen on avoin kaikille ja vaatii ainoastaan Crowdsorsa-mobiilipelin lataamisen omaan älypuhelimeen puhelimen sovelluskaupasta.

– Peliin osallistutaan poistamalla joko itse löytämiään tai kartalle jo merkittyjä jättipalsami- tai lupiiniesiintymiä. Kohteet kuvataan ennen ja jälkeen torjunnan, ja lopuksi videot ladataan Crowdsorsan tarkistettavaksi. Kun videot on hyväksytty, palkkion voi pyytää virtuaalilompakosta omalle pankkitililleen, Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju kertoo.

Pelin automaattisesti laskema torjuntapalkkio perustuu esiintymän pinta-alaan, tiheyteen ja lajiin. Tehtävä pysyy käynnissä niin kauan kuin palkkiobudjettia riittää, ja sen edistymistä voi seurata sovelluksesta. Rauman palkkiobudjetti on noin 3000 euroa. Jotta esiintymien viimeisetkin haittakasvit saadaan tehokkaasti hävitettyä, tehtävän jälkipuoliskolla voi torjua ainoastaan vanhoja esiintymiä uudelleen.

– Tarkkaa tietoa vieraslajien esiintyvyyden laajuudesta ei Raumalla ole ja torjuntatyötä on tehty rajallisin resurssein. Toivomme, että kaupunkilaiset osallistuvat mobiilipelin avulla aktiivisesti vieraslajien kartoittamiseen ja torjuntaan sekä saamme kattavaa tietoa vieraslajiesiintymistä, viheraluepäällikkö Kustaa Elsilä toteaa.