Ajankohtaista

Rauman kauppakeskuksen tontille rakentuu värikäs levähdyspaikka kesän ajaksi

Jäätelökioski tulevan kauppakeskuksen tontin laidalla.

Rauman keskustaan, tulevan kauppakeskuksen tontin etelälaitaan, toteutetaan kesän ajaksi puutarhapenkeistä koostuva Spektri-tilataideteos. Ympyrämuotoon kootut penkit kutsuvat ohikulkijoita levähtämään. Kaupungin Wihertoimi tarjoaa penkit käyttöön, ja ne tuodaan paikalleen toukokuun lopussa.

– Värien kirjosta voi valita lempivärisen penkin, jolle istahtaa. Idea penkkikehästä syntyi paikallisten taiteilijoiden ja kulttuuritoimijoiden voimin. Pohdimme, miten vielä toistaiseksi tyhjää tonttia voisi hyödyntää. Ideoimme, mitä voimme tarjota kaupunkilaisille, ja päätimme toteuttaa värikkään levähdyspaikan kaupunkilaisten ja matkailijoiden iloksi, kuvataiteilija Marjo Heino kertoo.

Heinon mukaan penkkikehä kuvastaa täyttä väriympyrää eli visuaalisuuden peruselementtiä, jossa valo jakaantuu sateenkaaren eri väreihin.

– Rauman kuvataidekoulu tarjosi maalit penkkien muutokseen. Myös Rauman kulttuuritoimi tuki maalausprojektia, Heino lisää.

Maalauksen paikka -näyttely säväyttää torin laidalla

Taiteeseen pääsee tutustumaan myös osoitteessa Kuninkaankatu 24. Ikkunoissa on toistaiseksi esillä Maalauksen paikka -näyttely kesäkuun alusta lähtien. Toteutuksessa on mukana taiteilijoita sekä Raumalta että Eurajoelta.

– Pienissä maalauksissa käytetyt materiaalit on otettu juuri siltä paikalta, jossa teos on maalattu. Teos ei voisi olla paikkalähtöisempi. Maalaamiseen on käytetty esimerkiksi saviainesta tai merilevää. Yksi taiteilijoista on käyttänyt maalin sideaineena omien kanojen munia. Maalausten yhteydessä on myös karttatietoa taiteilijoille tärkeistä paikoista, Marjo Heino sanoo.

Toteutukset ovat osa IN SITU -hanketta

Turun yliopisto osallistuu Portugalissa sijaitsevan Coimbran yliopiston Centre for Social Studiesin koordinoimaan Horizon Europe -ohjelman osahankkeeseen IN SITU – Place-based innovation of cultural and creative industries in non-urban areas 2022–2026. Suomessa tutkimuskohteina ovat Rauman ja Eurajoen maaseutualueet. Tutkimuksessa tehdään yhteistyötä alueiden luovien ja kulttuurialojen toimijoiden kanssa.

– Spektri-teos ja Maalauksen paikka -näyttely ovat IN SITU -hankkeeseen liittyviä taideprojekteja. On huomionarvoista, että tutkimushankkeessa on mukana myös kuvataiteilija. Hankkeen myötä alueeseen on perehdytty huolella ja tehty karttapohjaista tiedonkeruuta. Tuloksia käydään läpi kesäkuussa, museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari kertoo.

Jatkossa hankkeessa käytetään tulevaisuuden tutkimuksen osallistavia menetelmiä, jotka toteutetaan paikallistason kulttuurin ja luovan alan toimijoiden kanssa. Tavoitteena on vahvistaa erityisesti kestävää kehitystä, innovaatioita ja kilpailukykyä.