Rauman kaupungilla työskentelee tällä hetkellä vajaat 100 kesätyöntekijää useilla eri toimialoilla. Monet kesäsijaiset ovat töissä 4 viikkoa, mutta osan työurakka kestää läpi kesän toukokuun alusta elokuun loppuun. Kesätyöjaksot keskittyvät pääasiassa kesä-elokuulle.

Wihertoimessa edistetään luonnon monimuotoisuutta

Wihertoimen kausityöntekijä Annika Nylund, 22, on neljättä vuotta kesätöissä Raumalla. Alun perin Raumalta kotoisin oleva Annika asuu ja opiskelee tällä hetkellä Turussa.

Annika työskentelee Wihertoimen LUMO-ryhmässä, joka vastaa luonnonkasvien kasvattamisesta ja hoidosta. Luonnonkasveja istutetaan kaupunkiniityille, joita on perustettu eri puolille Raumaa. Niittyjen tarkoituksena on edistää luonnon monimuotoisuutta kaupunkiympäristössä. Kaupunkiniittyjä ei jätetä kuitenkaan täysin luonnonvaraisiksi.

– Niittyjä hoidetaan esimerkiksi kitkemällä rikkakasveja. Lisäksi olen ollut kitkemässä jättipalsamia kaupungin alueilla, Annika sanoo.

Annika Nylund
Annika Nylund

Annika viihtyy työssään hyvin.

– Työtehtävät ovat olleet monipuolisia ja mielenkiintoisia. On ollut kiva, että työtehtävien toteuttamista on saanut pohtia myös itsenäisesti, Annika kertoo.

Annikan mukaan työssä parasta on ulkona työskentely sekä luonnonkasvien kasvun ja levittäytymisen seuraaminen uusilla kaupunkiniityillä. Myös positiivisen palautteen saaminen kaupunkilaisilta on aina mukavaa.

– Haluaisin toivottaa raumalaisille aurinkoista kesää! Lisäksi muistuttaisin Wihertoimen niittytempauksesta, joka haastaa kaupunkilaiset perustamaan uusia kaupunkiniittyjä. Niityn voi perustaa esimerkiksi omalle pihalle tai vaikkapa parvekelaatikkoon, Annika vinkkaa.

Museon asiakaspalvelussa oppii historiasta

Rauman museon kesätyöntekijät Juulia Kortelainen, 21 sekä Elmer Aalto, 23, työskentelevät museon asiakaspalvelussa. Juulia on töissä laivanvarustajan kotimuseossa Marelassa, kun taas Elmer työskentelee kiertävänä museon kesätyöntekijänä Marelassa, Kirstissä sekä Vanhalla Raatihuoneella.

Juulia on syntynyt Raumalla, mutta asunut osan elämästään Eurajoella. Hän asuu tällä hetkellä Turussa ja opiskelee Turun yliopistossa historiaa. Juulia on ensimmäistä kertaa töissä Rauman kaupungilla.

– Museotyössä olen pitänyt erityisesti sen monipuolisuudesta. Parhainta työssäni on mielestäni kuitenkin se, että se on äärimmäisen mielenkiintoista – opin jatkuvasti kaikkea uutta niin Rauman kuin Suomenkin historiasta. Historianopiskelijana arvostan myös omaan alaani liittyvää työkokemusta, jota tänä kesänä saan, Juulia kertoo.

Juulia Kortelanen ja Elmer Aalto
Juulia Kortelanen ja Elmer Aalto

Elmer on kotoisin Raumalta. Hänen mukaansa parasta on ollut työntehtävien vaihtelevuus ja museon rento ilmapiiri. Elmerin työtehtäviin on kuulunut muun muassa opastusten pitämistä, lipunmyyntiä, pieniä käännöstöitä sekä somepäivitysten tekemistä.

– Työssäni olen oppinut paljon Rauman historiasta ja sen vanhoista asukkaista, minkä jälkeen esimerkiksi Vanhan Rauman on nähnyt uudesta perspektiivistä. On ollut myös hauska päästä käyttämään omaa kielitaitoaan ulkomaalaisten turistien kanssa, Elmer kertoo.

Juulian työnkuvaan kuuluu lippujen ja tuotteiden myymisen sekä asiakaspalvelun lisäksi muun muassa viestintää, kuten museon sosiaalisen median päivittämistä.

– Lisäksi olen laatinut erilaisia julisteita ja esitteitä, tehnyt pienimuotoista käännöstyötä sekä pitänyt muutamia opastuksia museolla.  Olen myös tehnyt hieman tutkimusluontoista työtä museoesineiden taustoista, Juulia sanoo.

Juulia ja Elmer ovat kokeneet Rauman kaupungin mukavaksi työnantajaksi.

– Kesätyöntekijöiden perehdytys oli perusteellinen. Ilmapiiri työpaikalla on positiivinen ja rento, Juulia tuumaa.