Rauman, Gävlen ja Gjövikin kaupunkien edustajat ovat yhdessä valmistelleet esityksen pohjoismaisen ystävyyskaupunkiyhteistyön päättämisestä nykyisessä muodossa. Rauman kaupunginhallitus käsittelee yhteistyön päättämistä 3.6. kokouksessaan. Päätöksen asiasta tekevät toiminnassa mukana olevien kaupunkien valtuustot.

Pohjoismainen ystävyyskaupunkiyhteistyö Rauman, Tanskan Naestvedin, Norjan Gjövikin ja Ruotsin Gävlen kesken on alkanut vuonna 1950. Vuosina 1988–2013 ystävyyskaupunkitoimintaan on osallistunut myös Alftanaes Islannista.

Yhteistyön ajatuksena on ollut pohjoismaisen identiteetin rakentaminen ja vahvistaminen kaupunkien keskinäisen tuen, vaihdon ja oppimisen kautta. Toimintaan ovat kuuluneet joka toinen vuosi pidetyt ystävyyskaupunkikokoukset ja koordinaattoritapaamiset, vuosittaiset kaupunginjohtajakokoukset sekä liikunta- ja kulttuuripäivät ja opintovierailut.

Naestved on ilmoittanut tammikuussa 2024 vetäytyvänsä pohjoismaisesta ystävyyskaupunkiyhteistyöstä. Rauman, Gjövikin ja Gävlen kaupunginjohtajat ja yhteistyökoordinaattorit ehdottavat pohjoismaisen ystävyyskaupunkiyhteistyön lopettamisesta nykyisessä muodossaan. Tavoitteena on jatkaa yhteistyötä teema- ja projektikohtaisesti ja hyödyntää siinä myös digitalisaation tuomia mahdollisuuksia.

– Kansainväliselle yhteistyölle on edelleen olemassa selkeä tarve, mutta sen sisältöä ja toimintatapoja on hyvä päivittää tähän päivään. Jatkamme mielellämme yhteistyötä Gjövikin ja Gävlen kanssa ajankohtaisten yhteistyöteemojen puitteissa, Rauman pohjoismaisen ystävyyskaupunkiyhteistyön koordinaattori, toimialajohtaja Sari Salo sanoo.