Rauman taidemuseon alakerrassa avautuu raumalaissyntyisen kuvataiteilijan Jarmo Mäkilän yksityisnäyttely “Poika” lauantaina 8.6.2024. Näyttely on esillä 22.9. saakka. Se käsittelee Mäkilän omia lapsuusmuistoja, ja juhlistaa taiteilijan 50-vuotista uraa. Näyttely valtaa Rauman taidemuseon alakerran ja laajenee kesän ajaksi myös kaupunkitilaan.

Näyttelyn kuraattoreina toimivat museoamanuenssi Taina Myllyharju ja näyttelyarkkitehti Päivi Kettunen.

Pojan silmin nähty maailma

– Minun piti tehdä 50 vuotta töitä löytääkseni oman lapsuuteni, summaa Mäkilä.

Jarmo Mäkilä (s. 1952 Rauma) vietti lapsuus- ja nuoruusvuotensa Raumalla. Vanhaa Raumaa ei tuolloin vielä pidetty maailmanperintökohteena, eikä Rauma ollut tunnettu juuri muusta kuin Rauman murteestaan, merimiehistään ja pitseistään. Rock- ja pop-musiikkikin rantautui ensin naapurikaupunki Poriin.

Mäkilän lapsuus ja nuoruus kului raumalaisissa lähiöissä, poikakavereiden kanssa pelatessa ja kaikenlaista sattui ja tapahtui. Väkevät muistot ovat Mäkilällä sittemmin siirtyneet taulukankaisiin ja tilallisiin kokonaistaideteoksiin.

– Kaveriporukka todisti pikkupojan hukkumiskuoleman, jättiläismäisen valaan esittäytymisen rekka-auton lavalla sekä retkeili Rauman saaristossa ja lähialueilla, kuraattori Taina Myllyharju kuvailee näyttelyn teemaa.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan kirja, johon Mäkilä on kirjoittanut muistojaan autofiktion keinoin pienen pojan silmin. Kirjan kustantajana toimii Kustannusosakeyhtiö Parvs.

– Jarmo Mäkilän kirjoittamat muistelmat ovat arvokas lisä raumalaiseen muistitietoon ja laajemmin suomalaiseen taidehistoriaan. Taiteilijan autofiktiivinen kerronta avaa koskettavan näkymän sodanjälkeisen sukupolven vaikeasti sanallistettaviin kokemuksiin. Nämä teemat ovat myös Mäkilän kuvataiteen ytimessä, ja kirja syventää olemassa olevia tulkintoja, toteaa museointendentti Heta Kaisto, joka toimii yhtenä kirjan toimittajista.

– Mäkilän näyttelyt ovat aina visuaalisesti voimakkaita ja tunteita herättäviä. Nyt hänen pitäessään ensimmäistä isoa yksityisnäyttelyään Raumalla hän ja hänen teoksensa palaavat syntysijoilleen, mitä se meissä taiteen kokijoissa ja katsojissa nostaa esiin? Löydämmekö uuden kartan Jarmo Mäkilän taiteeseen, näyttelyarkkitehti Päivi Kettunen miettii.

Kesän aikana näyttely levittäytyy osittain myös muualle kaupunkiin:

  • Jarmo Mäkilä: Matrix Hardcore, Rauman Pyhän Ristin kirkon Kirkonkellari 8.6.–28.7.2024
  • Jarmo Mäkilä: Hylätyt, Kauppakeskus Prisma 8.6.–22.9.2024
  • Jarmo Mäkilä: Saint Sarah –sarja, Galleria Store 20.–28.7.2024