Ajankohtaista

Rauman terveyspalveluissa on otettu käyttöön Paxlovid-koronalääke suosituksen mukaisesti

Rauman terveyspalvelujen pääsisäänkäynti.

Rauman terveyspalveluissa on otettu käyttöön Paxlovid-koronalääke, joka on tarkoitettu koronaan sairastuneille Sosiaali- ja terveysministeriön määrittelemiin Paxlovid-lääkehoidon riskiryhmään kuuluville. Lääkehoidon riskiryhmät voi tarkistaa Satasairaalan nettisivuilta osoitteesta www.satasairaala.fi/koronavirus-covid-19/riskiryhmien-varhainen-koronahoito. Hoito voidaan aloittaa vain, mikäli kriteerit täyttyvät.

Lääke on aloitettava mahdollisimman aikaisin, viimeistään viiden vuorokauden kuluessa koronaoireiden alkamisesta. Hoidon tavoitteena on estää vaikean infektion synty niissä potilasryhmissä, joilla vielä on riski sairastua vakavaan infektioon.

­– Paxlovidia on käytettävissä Satakunnassa ja Raumalla rajoitetusti ja lääkäri harkitsee aina potilaskohtaisesti sen aloituksen kirjattujen kriteereiden mukaisesti, terveyspalvelujen johtava ylilääkäri Hannu Nordqvist sanoo.

Hoidon esteitä ovat alle 18 vuoden ikä, raskaus, vakava munuaisen tai maksan vajaatoiminta ja yhteensopimaton lääkehoito, jota ei voida keskeyttää. Hoidolla on lukuisia yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa.

Lääkärin määräämä Paxlovid-hoito on potilaalle maksutonta.

– Edelleen paras tapa suojautua vakavalta taudilta on huolehtia suositusten mukaisten rokotusten ottamisesta. Uusi lääkehoito tuo kuitenkin lisäavun riskipotilaiden varhaiseen hoitoon, Hannu Nordqvist sanoo.

Hoito voidaan aloittaa positiivisen PCR-testin jälkeen

STM:n ohjeen mukaisiin Paxlovid-lääkehoidon A-, B-, C- ja D-riskiryhmään kuuluvien tulee hakeutua oireiden varhaisessa vaiheessa terveydenhuollon koronanäytteenottoon.

Raumalla oireisten A-, B-, C- ja D-riskiryhmien kuuluvien tulee olla yhteydessä ensisijaisesti terveyspalvelujen hengitystieinfektiovastaanotolle numeroon 044 403 5234 maanantaista torstaihin kello 9–16 ja perjantaisin kello 9-14.

Jos testi on positiivinen, tulee Paxlovid-lääkehoidon A-riskiryhmään kuuluvien olla virka-aikana yhteydessä perussairautta hoitavalle Satasairaalan poliklinikalle tai Rauman terveyspalveluihin. Paxlovid-lääkehoidon B-, C- ja D-riskiryhmään kuuluvien tulee olla yhteydessä Rauman terveyspalveluihin.