Rauman Vanha Raatihuone sulkee ovensa restauroinnin ajaksi 1.3. Rakennus on tarkoitus avata yleisölle jälleen Raatihuoneen 250-vuotisjuhlavuonna 2026.

Restauroinnin yhteydessä Raatihuoneen takapihalle rakennetaan uudisrakennus, joka toimii sosiaalitilana ja varastona. Lisäksi rakennukseen lisätään yleisövessat.

– Raatihuoneen toiminnallisuus muuttuu restauroinnin jälkeen. Rakennukseen valmistuu museon perusnäyttelyn lisäksi maailmanperinnön opastuskeskus, matkailuneuvonta sekä museokauppa. Tavoitteenamme on, että myös sisäpiha olisi yleisölle avoin restauroinnin jälkeen, museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari kertoo.

Restauroinnissa kiinnitetään huomiota myös rakennuksen esteettömyyteen. Muutoksessa huomioidaan esteetön vierailu rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen sekä takapihan ulkorakennukseen, johon tulee lisäksi vaihtuvien näyttelyiden ja työpajojen tila.

Restauroinnin pää- ja arkkitehtisuunnittelija on arkkitehtitoimisto Freese & Schulman. Rakennesuunnittelijana toimii insinööritoimisto Lauri Mehto Oy. Restauroinnista on tehty hankesuunnitelma, jossa kokonaishinnaksi on arvioitu 2,7 miljoonaa euroa.

Restauroinnissa huomioidaan historia

Rauman Raatihuone sekä Porvoon ja Haminan raatihuoneet ovat ainoat säilyneet kivirakenteiset 1700-luvun raatihuoneet Suomessa. Museona Rauman raatihuonerakennus on toiminut vuodesta 1904.

Rakennuksen pohjakaava sekä ulkoasu ovat säilyneet aiempien restaurointien jälkeen alkuperäisinä.

– Raatihuoneessa tehdyt korjaukset ovat olleet palauttavia. Korjauksissa käytetyt värit ja materiaalit ovat perustuneet tutkimuksiin. Vuonna 1976 valmistuneessa restauroinnissa rakenteita palautettiin alkuperäiseen asuun, Kupari kertoo.

Raatihuoneen restauroinnin aikana kohteeseen voi tutustua museon tekemien opastusvideoiden avulla Rauman kaupungin YouTube-kanavalla osoitteessa youtube.com/cityofrauma.

Museokauppa Kistupuad palvelee Marelassa

Museokauppa Kistupuad muuttaa Raatihuoneen restauroinnin ajaksi väliaikaistiloihin laivanvarustajaperheen kotimuseoon Marelaan osoitteeseen Kauppakatu 24. Museokauppa avautuu 1.3.

– Tilojen pienentymisen myötä joudumme supistamaan valikoimaamme. Myynnissä pysyvät museon omat tuotteet sekä nyplätty pitsi, museovirkailija Sari Korjonen-Lahti sanoo.

Kistupuadissa on muuton vuoksi luvassa erikoistarjouksia 27.–29.2. Vanhalle Raatihuoneelle on lisäksi maksuton sisäänpääsy viimeisenä aukiolopäivänä 29.2. klo 12–17.