Ajankohtaista

Senioreiden kulttuuriviikot ilahduttivat ikäihmisten arkea – tapahtumat kiinnostivat suurta joukkoa

Senioreiden kulttuuriviikkojen tapahtuma Posellissa 2023.

Senioreiden kulttuuriviikot päättyivät sunnuntaina 15.10. Tänä vuonna kulttuuriviikkojen kokonaisuus sisälsi kahden viikon aikana yli 60 tapahtumaa, joiden kohderyhmänä olivat raumalaiset seniorit sekä heidän läheisensä.

Ohjelmassa oli muun muassa konsertteja, käsityöpajoja, perinteisiä yhteislaulutilaisuuksia, pelikerhoja, intuitiivisen taiteen pajoja, tuolijumppaa ja opastettuja kierroksia. Rauman kulttuuripalvelut on järjestänyt Senioreiden kulttuuriviikkoja vuodesta 2006.

– Seniorit olivat tänä vuonna todella aktivoituneet ja lähteneet runsain joukoin erilaisiin tilaisuuksiin. Kuulimme monelta positiivista palautetta painetusta ohjelmasta ja lehtimainoksesta, joista oli helppo bongata päivän tapahtumavinkit, vastaava kulttuurituottaja Outi Lehtorinne kertoo.

Kulttuuriviikkojen päätavoitteena oli tänä vuonna tuoda esille kaupungin monipuolista tapahtumatarjontaa ikääntyneille. Monet kerhoista ja tilaisuuksista, jotka olivat ohjelmassa mukana, jatkuvat myös syksyn edetessä.

– Oli ilahduttavaa huomata, että täysin uusiakin kasvoja oli löytänyt tiensä tapahtumiin, ja ihmiset todella nauttivat kulttuuritarjonnasta ja uusista tuttavuuksista. Toivottavasti into harrastamiseen jatkuu vielä tapahtuman jälkeenkin, kulttuurituottaja Heini Järvenpää iloitsee.

Marelan etäopastus osoittautui hitiksi

Palvelutaloille ja asumisyksiköille oli luotu runsas tapahtumatarjotin, josta yksiköt saivat valita asukkaille sopivia työpajoja ja musiikkiesityksiä. Kaunisjärven hyvinvointikeskuksen päivätoiminnan kahdelle senioriryhmälle pilotoitiin myös reaaliaikainen etäopastus laivanvarustajan kotimuseo Marelaan.

– Etäopastus onnistui yli odotusten. Päivätoiminnan osallistujat selvästi nauttivat mahdollisuudesta kurkistaa Marelan sisätiloihin. Yhdessä ihasteltiin muun muassa vanhoja kaakeliuuneja ja tapetteja, huonekasveja, kaunista sisustusta sekä oppaan huikeaa asiantuntemusta. Etäopastuksia voidaan jatkossa laajentaa muihinkin kohteisiin, jotta pystymme tekemään kaupungin kulttuuritarjonnasta entistäkin saavutettavampaa niille, jotka eivät itse pääse tapahtumiin ja kohteisiin paikan päälle, Lehtorinne sanoo.

Palvelutaloissa tanssiesityksiä toteuttanut tanssinopettaja Iida Paukamainen totesi kulttuuriviikkojen tarjoavan ikääntyneille voimaannuttavia kokemuksia.

– Yksi koskettavimmista hetkistä oli, kun eräs ikäihminen kertoi liikuttuneena esityksen jälkeen, kuinka hänelle tuli oma äiti mieleen. Toinen taas totesi liikkeen olevan tärkeää keholle ja mielelle – en voisi olla enempää samaa mieltä. Taide kuuluu kaikille ja siksi se onkin parasta. Viedään taidetta eri tiloihin ja mahdollisestaan se mahdollisimman monelle, Paukamainen sanoo.