Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestettävää Lasten itsenäisyyspäivän juhlaa vietetään Valtioneuvoston linnassa Helsingissä jo viidettä kertaa maanantaina 4.12. Tänä vuonna tilaisuuden teemoina ovat ystävyys ja kaveritaidot.

Juhlaan osallistuu vuosittain kaksi raumalaista neljäsluokkalaista lasta eri kouluista. Vuorossa olevat koulut valitsevat tilaisuuteen lähtevät oppilaat. Osallistumisvuoro vaihtuu vuosittain kaupungin alakoulujen kesken.

Tänä vuonna itsenäisyyspäivän juhlassa Raumaa edustavat Silja Hannula Kourujärven koulusta sekä Jessi Saarinen Pyynpään koulusta.

– Valinta yllätti tosi paljon. Meidän koulussamme valinta tehtiin arpomalla, ja minulla ei ole yleensä ikinä arpaonnea, Silja kertoo.

Jessi odottaa juhlaa innolla. Hän uskoo, että tilaisuudessa tulee olemaan todella kivaa. Silja mainitsee odottavansa juhlavan salin ja ihmispaljouden näkemistä sekä pääministerin tapaamista. Silja ja Jessi ovat hankkineet tilaisuutta varten uudet mekot kunnioittaakseen hienoa päivää.

– Vielä ei onneksi jännitä pahasti. Varmasti lähempänä jännitys kuitenkin nousee, Jessi sanoo.

Silja ja Jessi kertovat juhlivansa itsenäisyyspäivää yleensä kotona perheen parissa.

– Katsomme illalla itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoa ja syömme herkkuja, Silja kertoo.

Tapahtumaa isännöivä pääministeri Petteri Orpo kättelee kaikki juhlavieraat heidän saapuessaan Valtioneuvoston linnaan. Tilaisuudessa on monipuolista ohjelmaa, suolaista ja makeaa syötävää sekä yllätysesiintyjän musiikkiesitys.

– Tuntuu joka vuosi hyvin juhlalliselta, kun saamme lähettää kaksi lasta edustamaan kotikaupunkiamme Raumaa ja viettämään tärkeää päivää muiden neljäsluokkalaisten kanssa. Päivä on varmasti ikimuistoinen, opetus- ja nuorisojohtaja Hanna Viljanen-Lehto sanoo.

Lasten itsenäisyyspäivän juhla järjestettiin ensimmäisen kerran Suomi 100 -merkkivuotena vuonna 2017. Koronapandemian vuoksi tapahtumaa ei järjestetty vuosina 2020 ja 2021.

Juhlan järjestävät valtioneuvoston kanslia, Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Lapsiasiavaltuutettu.