Vanhan Rauman Tammelaan rakennetaan parhaillaan tonttumaata, joka avautuu yleisölle lauantaina 25.11.2023. Tammelan tonttumaan piha on avoinna tiistaihin 2.1.2024 asti joka päivä klo 9–21. Tunnelmalliset valaistukset ovat päällä päivittäin klo 14–21. Tonttumaa sijaitsee osoitteessa Eteläpitkäkatu 17.

– Tonttumaan toteutuksesta vastaa viimevuotiseen tapaan Luanista Oy, Pitsikaupungin joulun tuottaja Sanja Pallassalmi sanoo.

Tammelan tonttumaassa voi kurkistella tonttujen salaisiin piilopaikkoihin ja kellareihin. Lapsille suunnattuja maksuttomia ohjattuja tonttukierroksia järjestetään lauantaisin klo 10–15, keskiviikkoisin klo 18–20 sekä itsenäisyyspäivänä 6.12. klo 10–15. Tällöin myös Tammelan sisätilat ovat avoinna yleisölle.

– Viime jouluna kyseltiin kovasti, mitä Tammelassa tapahtuu pimeällä. Tontut seikkailevat tänä vuonna myös ilta-aikaan. Lapset pääsevät kierroksella ihmettelemään Tammelaa taskulamppujen avulla tonttujen opastamana, Tuija Kankkio Luanistasta kertoo.

Maksuton lyhtyseikkailu on luvassa neljänä keskiviikkona 29.11., 6.12., 13.12. ja 20.12. klo 18–20.

Jouluinen askartelupaja on auki lauantaisin 25.11., 2.12., 9.12., 16.12. sekä itsenäisyyspäivänä 6.12. klo 13–14.30. Maksulliseen askartelupajaan tulee varata paikka elämysten verkkokaupasta fi.doerz.com/rauma/jouluaskartelupaja.

Lisäksi joulukoristeiden vaihtotori ja nuorten kesäyrittäjien Piparipaja-kahvila ovat avoinna lauantaisin 25.11., 2.12., 9.12. ja 16.12. sekä itsenäisyyspäivänä 6.12. klo 10–15.

– Sisätiloissa voi kurkistaa myös joulupukin työhuoneeseen. Vierailun lomassa voi ostaa glögiä ja koristeltuja pipareita kahvilasta, jonka toiminnasta vastaavat Pitsikaupungin kesäyrittäjät Kiia Kalliokari ja Lilli Jalonen, Sari Pettersson Luanistasta sanoo.

Tonttumaa rakentuu osaajien yhteistyöllä

Luanista toteuttaa Tammelan tonttumaan yhteistyössä eri tahojen kanssa. Mukana on runsas joukko erilaisia osaajia, jotka rakentavat yhdessä ihastuttavan jouluisen vierailukohteen.

– Tämä on todellinen yhteistyön voimanponnistus, jossa on upeaa olla mukana. Nuorten työpajalla on merkittävä rooli tonttumaan kokoamisessa. Toteutukseen osallistuu myös useita Rauman kaupungin yksiköitä sekä Vertek Oy. Hieno lisä on myös Väinö Riikkilä -seuran lukunurkkaus sisätiloissa, Pettersson kertoo.

Tonttumaan äänimaailmat ovat luoneet draama ja sanataide -kurssin varhaiskasvatuksen opettajaopiskelijat Turun Yliopiston opettajankoulutuksen Rauman kampukselta.

– Hienoa, että saimme Kirsi Ajomon luotsaaman joulukoristeiden vaihtotorin Tammelaan sekä kesäyrittäjänuoret pyörittämään Piparipajaa. Tammelassa nähdään myös kahden kädentaitajan pienen pieni tonttutalo, Kankkio iloitsee.

pitsikaupunginjoulu.fi