Yleiset järjestyssäännöt

Yhteiset tilat
Ulkoalueet
Huoneistot, parvekkeet ja terassit
Tupakointi
Lemmikkieläimet

Pelastussuunnitelma

Kaikkiin isännöimiimme taloihin on laadittu pelastuslain vaatima pelastussuunnitelma turvallisuuden varmistamiseksi. Muistathan tutustua pelastussuunnitelmaan, jonka löydät vuokrasopimuksestasi tai kotitalosi ilmoitustaululta.

Mikä on normaalia ja mistä tulisi ilmoittaa

Lasten leikkiminen on normaalia elämää, eikä pallopelejä voi kieltää koko taloyhtiön alueella.

Isännöintiliiton mukaan asukkailta ei esimerkiksi voi vaatia ”täyttä hiljaisuutta” silloinkaan, kun taloyhtiön järjestyssäännöissä lukee, että kello 22–07 talossa on hiljaisuus. Yöllä töistä palaava saa käydä suihkussa, eikä siihen voi puuttua taloyhtiön omilla määräyksillä.

Parvekegrillaaminen on lain mukaan sallittua, kuten myös tupakointi parvekkeella. Vuoden 2017 alusta voimaan tulleen tupakkalain säännöksen myötä taloyhtiöt voivat kuitenkin hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä myös huoneistoparvekkeille, edellyttäen, että kaikkia osakkaita ja asukkaita kuullaan ennen päätöksen tekemistä. Kiinteistöntupakointikielto on vuokrataloissamme, jotka on rakennettu tai peruskorjattu vuonna 2011 tai sen jälkeen. Parveketupakointi ei ole sallittua, koska asuntojen ilmanvaihtolaitteet sijaitsevat parvekeseinissä ja savu ja hajut kulkeutuvat sitä kautta herkästi huoneistoihin. Tupakointi on sallittua vain piha-alueella riittävän kaukana talosta. Jos tupakoit piha-alueella, muista myös kerätä tumpit.

Jos taloyhtiössä rikotaan toistuvasti järjestyssääntöjä ja toimet häiritsevät huomattavasti naapureiden elämää, tulee asukkaiden ilmoittaa asiasta isännöitsijälle kirjallisesti allekirjoituksin. Ilmoituksessa tulee olla selvitettynä päivämäärä ja kellonaika, koska sääntöjä on rikottu ja miten tapahtumat ovat edenneet. Mikäli tarve vaatii, tulee ilmoituksen tehneiden olla valmiita todistamaan häiriöstä oikeudessa.

Taloyhtiöissä jokaisella asukkaalla on velvollisuus sietää muita asukkaita ja heidän normaalista asumisestaan kuuluvia ääniä. Myös muiden asukkaiden liiallinen kontrollointi voidaan lukea häirinnäksi.

Pelastustielle ei saa pysäköidä autoja, kasata lunta, laittaa valaistuspylväitä, istutuksia eikä mitään muutakaan liikennettä estävää (pelastuslaki 379 / 2011 § 11). Kiinteistöyhtiöt ovat ulkoistaneet pihapysäköinnin valvonnan. Pelastustielle pysäköinti on liikennerikkomus. Jos ajoneuvo on pysäköity pelastuslain vastaisesti pelastustielle, poliisi tai kunnallinen pysäköinninvalvoja voi toimittaa ajoneuvon lähi- tai varastosiirron viipymättä.

Rauman kaupungin isännöintitoimisto


Toimipiste

isannointi@rauma.fi

Aukioloajat

Maantaista perjantaihin klo 9–14

Katso poikkeusaukioloajat Yhteystiedot-sivulta.