Ajankohtaista

Euroopan jätteen vähentämisen viikolla 19.–27.11. kiinnitetään huomiota kodeissa syntyvään tekstiilijätteeseen

Erivärisiä vaate- ja tekstiilijätteistä yhdessä kasassa.

Lauantaista 19.11. alkaen vietetään Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa, joka kestää 27.11. saakka. European Week for Waste Reduction eli EWWR-viikon aikana eurooppalaisia kannustetaan lisäämään tietoisuutta kestävästä luonnonvarojen käytöstä sekä jätehuollosta. Tämän vuoden teemana on tekstiilit. Rauman seudun jätehuoltolaitos kannustaa kaupunkilaisia kiinnittämään huomiota kodeissa syntyvään tekstiilijätteeseen.

Vuonna 2023 voimaan tuleva jäteasetus velvoittaa kuntia järjestämään asumisessa syntyvälle tekstiilijätteelle vastaanoton. Raumalla tekstiiliä on kerätty jo loppuvuodesta 2017 alkaen. Poistotekstiilien kierrätyspisteitä on yhteensä 8 – seitsemällä eri kierrätyspisteellä sekä kirpputori Retriikassa Hakunintiellä.

Kotitalouksista peräisin olevalle poistotekstiilille on tarkoitus löytää mahdollisimman hyvä hyödyntämisratkaisu.

– Käyttökelpoiset vaatteet ja tekstiilit kannattaa lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestöille tai myydä kirpputorilla. Poistotekstiileihin tulee lajitella ainoastaan puhtaat ja kuivat tekstiilit, joita ei voi enää käyttää vaatteena tai kodin tekstiilinä, jätehuoltoneuvoja Kaisa Tarujoki kertoo.

Poistotekstiilit käsitellään Paimiossa sijaitsevassa tekstiililaitoksessa, joka on Pohjois-Euroopan ensimmäinen kierrätyskuituja laajamittaisesti valmistava laitos.

– Kierrätykseen päätyvien tekstiilien hyödyntämiseksi on tehty kehitystyötä jo vuosia. Avatusta tekstiilikuidusta on valmistettu parin vuoden ajan materiaalia, josta on kehrätty lankaa ja valmistettu uusia tuotteita, Tarujoki sanoo.

Jätteen vähentämisen viikolla Rauman seudun jätehuoltolaitos haluaa kannustaa kuntalaisia harkitsemaan oman kodin jätteiden syntymistä sekä pohtimaan, millaisilla valinnoilla voisi vaikuttaa oman polttokelpoisen jätteen astian täyttymiseen.

– Raha on hyvä kannustin lajittelemaan oikein. Oikein lajittelemalla ja kierrätyspisteiden astioita käyttämällä säästää varmasti rahaa, Tarujoki toteaa.

Raumalaiset ja muut lähialueen käsityöläiset voivat ottaa yhteyttä Kaisa Tarujokeen kaisa.tarujoki@rauma.fi, mikäli poistotekstiilikeräykseen on päätynyt materiaalia, jota voisi mahdollisesti vielä hyödyntää.

– Keräyksessä on ollut muun muassa pitsiverhoja, virkattuja liinoja ja lakanoita, joita voisi vielä hyödyntää eri tavoilla, Tarujoki kertoo.