Rauman kaupunki on saanut vuoden 2023 Harrastaminen koulupäivän yhteydessä -palkinnon lauantaina 3.2. Satakunnan Urheilugaalassa, jossa palkittiin Satakunnan parhaat urheilijat ja merkittävimmät urheiluteot.

– On hienoa saada tällainen tunnustus, sillä Harrastamisen Rauman malliin on panostettu suurella sydämellä ja monipuolisella yhteistyöllä, jotta lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus harrastaa monipuolisesti ja maksutta koulupäivän päätteeksi tai sitä ennen, sivistystoimialan toimialajohtaja Soile Strander sanoo.

Rauman kaupungin edustajista Satakunnan Urheilugaalaan osallistuivat kaupunginjohtaja, kaupunginhallituksen ja sivistysvaliokunnan puheenjohtajat, sivistystoimialan toimialajohtaja sekä liikuntapalveluiden ja sivistystoimialan henkilöstöä, jotka ovat olleet tiivisti mukana Harrastamisen Rauman malli -hankkeessa.

Harrastuskerhojen osallistujamäärä kasvussa

Harrastamisen Rauman mallin kerhot starttasivat syksyllä 2023. Toiminnan alkuvaiheessa lapsia oli mukana noin 250. Puolen vuoden kuluessa kerhoihin osallistuvien määrä on noussut jo yli 400 lapseen ja nuoreen. Harrastuskerhoja on viikossa tällä hetkellä 32, joista muutamaan mahtuu vielä lisää osallistujia.

– Harrastuslajit ja erilaiset kerhot on valikoitu ja suunniteltu lasten ja nuorten toiveiden pohjalta. Harrastamisen Rauman mallin kerhotarjontaan sisältyy perinteisten liikuntakerhojen lisäksi muun muassa telinevoimistelua, parkouria, käsitöitä ja askartelua, kuvataidetta, keilailua, animekerho sekä digikerhoja. Näistä suosituimpia ovat tällä hetkellä parkour, telinevoimistelu, keilailu sekä Kourujärven koulun sporttikerho, liikuntakoordinaattori Iida Elonen kertoo.

Ala- ja yläkoululaisille suunnattuja maksuttomia harrastuskerhoja järjestetään Raumalla jokaisena arkipäivänä koulupäivän läheisyydessä. Toiminta on suunnattu pääasiassa 3.-luokkalaisille ja sitä vanhemmille.

– Suurin osa 1.–2.-luokkalaisista osallistuu iltapäivätoimintaan, jossa liikutaan ja harrastetaan monipuolisesti, Elonen lisää.

Elosen mukaan maksuttomiin harrastuskerhoihin on oltu Raumalla pääosin tyytyväisiä. Osa toivoo, että kerhot alkaisivat hieman myöhemmin.

– Harrastukset alkavat heti koulupäivän päätyttyä, mikä saattaa osittain vaikeuttaa kerhoihin kulkemista ja ehtimistä. Toimintaan osallistuvilla on kuitenkin mahdollisuus hakea maksutonta paikallisliikenteen bussikorttia, jotta siirtyminen koulusta kerhoihin olisi helpompaa, Elonen sanoo.

Harrastamisen Rauman malli on osa Harrastamisen Suomen malli -hanketta. Rauman kaupunki on saanut kokonaisuuden toteutukseen opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustusta.