Ajankohtaista

Kuuskajaskarin tykki tarkastettiin 7.9.

Kuuskajaskarin tykki.

Kuuskajaskarin loma- ja linnakesaaren tykki 2 tarkastettiin keskiviikkona 7.9. Poliisiviranomainen tarkisti erityisen vaaralliseksi tuliaseeksi luokitellun, luvanvaraisen tykin ampuma-aselain standardien vaatimusten mukaisen säilytyksen. Tarkastuksen suorittivat vanhempi konstaapeli Timo Helin Lounais-Suomen Polisiilaitoksen ase- ja turvaryhmästä sekä Rauman poliisiaseman esimies, rikoskomisario Leo Tusa.

Rauman kaupunki on tykin aseluvan haltija ja luvan vastuuhenkilö on teknisen toimialan toimialajohtaja Tomi Suvanto. Kaupungilla on hyväksytty asekeräilylupa ja tykki on osa Rauman museon kokoelmaa, johon kuuluu myös muita Rauman seudun historiaan liittyviä aseita.

Kaupunki päätyi aseluvan haltijaksi kun Kuuskajaskarin linnakesaari ostettiin Puolustusvoimilta vuonna 2000. Saaren neljästä 152 millimetrin rannikkotykistä kolme deaktivoitiin eli tehtiin pysyvästi toimintakelvottomaksi. Yksi jätettiin käyttökelpoiseksi, jotta sillä voitaisiin ampua saluutti- eli kunnialaukauksia. Edellisen kerran tykillä on ammuttu saluuttilaukaus vuonna 2019. Laukauksista ja tykin kunnossapidosta huolehtii Selkämeren Rannikkokilta ry.

Linnakesaari varustettiin nykyisillä tykeillä jatkosodan jälkeen, ja ne olivat saarella toimineen varuskunnan koulutuskäytössä varuskunnan lakkauttamiseen saakka 90-luvun loppupuolella.