Ajankohtaista

Kylätonttu Vekkuli seikkailee Vermuntilan ja Kulamaan ympäristössä – tutustu tontun tarinaan

Kylätonttu Vekkuli.

Kylätonttu Vekkuli seikkailee Vermuntilan ja Kulamaan kallioilla sekä tarkkailee elämänmenoa Satakunnan ja Varsinais-Suomen rajamailla. Vekkuli-tonttu viihtyy joulunajan Vermuntilantien ja Laurikkalantien risteyksessä osoitteessa Vermuntilantie 163. Loppiaisen jälkeen tonttu siirtyy jälleen muihin seikkailuihin.

Vermuntilan-Kulamaan kyläyhdistys ja Vekkuli-tonttu ovat mukana Pitsikaupungin joulun tonttuhaasteessa.

Kylätonttu Vekkulin tarina

Niihin aikoihin, kun Vermuntilan ja Kulamaan nykyisten kylien päällä makasi vielä vesi ja meriä hallitsivat viikingit, alkoi kylätonttu Vekkulin tarina.

Eräänä myrskyisenä syyspäivänä mahtava viikinkilaiva rantautui Vermuntilan jykevien kallioiden kupeeseen. Myrsky oli ankara jopa karuille ja kovia kokeneille viikingeille.

Viikingit kiinnittivät laivan paksuilla köysillä kallion päällä oleviin petäjiin ja jäivät odottamaan myrskyn laantumista. Laivan perukoilla juuttisäkkien joukossa lymyili eräs, jolle myrskyinen merenkäynti oli liikaa.

Kylätonttu Vekkulin on toteuttanut Vermuntilan Värkkäyspiiri.

Tämä eräs oli aito Pohjolan tonttu Vekkuli, joka nyt kärsi kovasta merisairaudesta ja halusi kiivaasti pois laivasta. Viikinkien hakiessa itselleen suojaa Vekkuli raahautui viimeisillä voimillaan pois laivasta kohti vakaata maaperää.

Viikingit olivat autuaan tietämättömiä salamatkustajasta eikä kukaan kiinnittänyt huomiota piiskaavan sateen, huutavan tuulen ja sinkoavien salamoiden joukossa etenevään pieneen olentoon. Myrsky pelasti Vekkulin, sillä viikingit olivat julmia niin halutessaan eikä salamatkustajia katsottu hyvällä.

Vekkuli oli lähtöisin Pohjolan perukoilta, mutta nimensä mukaisesti se oli aina valmis seikkailuihin ja sitä matka viikinkilaivassa oli tosiaan ollut! Mutta nyt matka oli tullut päätökseen, Vekkuli oli itsensä maalla, ei merellä.

Myrsky laantui aikanaan ja viikingit jatkoivat matkaansa, mutta Vekkuli jäi aloilleen kallioiden suojiin. Meri erkani maasta ja asutus valloitti alaa vuosien kuluessa.

Ikiaikainen tonttu on koko tämän ajan seurannut elämänmenoa Satakunnan ja Varsinais-Suomen rajamailla. Vielä tänäkin päivänä voi hyvällä tuurilla kylien kallioilla nähdä punaisen hiippalakin tai tossun jälkiä seikkailunhaluisesta Vekkulista.

Kantakyläläiset ovat tontusta vilauksia nähneet ja sen perusteella on tämä tontun kuvajainen valmistettu. Tontun nimestä lienee muotoutuneet kylien nimetkin, Vermuntila ja Kulamaa – mene ja tiedä. Kulamaan leikkikenttä kantaa tontun nimeä – kenties tonttu sielläkin voi lymytä välillä?