Rauman kaupunginpuutarhan vanhalla taimistoalueella on saatu tänä kesänä nauttia pörröisten kesävieraiden eli pienten suomenlampaiden seurasta. Eläimet ovat viihtyneet hyvin, ja kaupunkilaiset ovat käyneet tervehtimässä kaveruksia ahkerasti.

– Lampaat ovat kesyyntyneet hienosti ja näistä pienistä pojista alkaa huomata jo pässin elkeitä, lampuri Sari Vuorre naurahtaa.

Vuorre muistuttaa, että lampaiden ruokkiminen on kielletty. Rauhassa nautittu luonnon tarjoama ruoka on laiduneläimille parasta herkkua, ja eläinten turvallisuus on ykkösasia.

– Lampaat ovat varsin herkkävatsaisia, joten yksikin omena voi viedä eläimen todella huonoon kuntoon. Myöskään laitumen viereiseltä pellolta löytyvät auringonkukat eivät ole hyväksi lampaiden vatsoille, Vuorre kertoo.

Lampuri ja Wihertoimen työntekijät toivovat, että eläimet saavat jatkaa laidunnustyötään rauhassa. Tavoitteena on, että lampaita nähdään kaupunginpuutarhan taimistoalueella tulevinakin kesinä.

Yksi lampaista kotiutui suunniteltua aiemmin

Laidunalueella kirmasi alun perin kuusi pientä lammasta, mutta yksi niistä kotiutui suunniteltua aiemmin silmätulehduksen vuoksi.

– Silmätulehdus on jo selätetty, mutta tämä toinen valkoinen lammas viettää loppukesän kotosalla Laitilassa. Muut pojat saavat viihtyä taimistoalueella niin kauan, kun laitumella riittää syötävää. Lampaiden riittävästä ravinnonsaannista huolehditaan tarkasti, Vuorre sanoo.

Kuulumiset kirjataan reissuvihkoon

Wihertoimen työntekijät tarkastavat lampaiden voinnin ja laidunalueen kunnon päivittäin. Lampaiden hyvinvoinnista ja kylläisyydestä pidetään hyvää huolta.

– Kaveruksille on tehty oma reissuvihko, johon kirjataan käynnit ja niiden aikana tehdyt toimenpiteet sekä muut huomiot ja mahdolliset havaitut poikkeamat, puistotyöntekijä Hanna-Mari Saloma kertoo.

Mikäli kaupunkilaiset huomaavat poikkeavuuksia lampaiden terveydentilassa tai laidunalueen ympäristössä, asiasta voi ilmoittaa lampuri Sari Vuorteelle, puh. 045 640 1333.

Katokseen tulossa viherkatto

Wihertoimen rakentamisen työryhmä on rakentanut lampaille katoksen, johon eläimet pääsevät halutessaan suojaan.

– Katokseen tulee vielä viherkatto, johon istutetaan ja kylvetään loppukesän aikana luonnonkasveja, kaupunginpuutarhuri Mari Pohjalainen lisää.

Lampaiden katos taimistoalueen laitumella.
Lammas puunoksien alla.
Lampaat Rauman kaupunginpuutarhan taimistoalueella.