Etelä-Satakunnan ympäristöterveydenhuolto on tiistaina 8.8. päättänyt kieltää uimisen Mantereenpään rantasaunan uimarannalla. Uimakiellon syynä on uimarannalta otetuissa uimavesinäytteissä todetut kohonneet suolistoperäisten enterokokkibakteerien pitoisuudet.

Mantereenpään uimarannalta 1.8. otetussa uimavesinäytteessä suolistoperäisten enterokokkien pesäkemäärä ylitti toimenpiderajan. Suolistoperäisten enterokokkien pesäkemäärä oli 270 pmy/100 ml. Uusintanäytteessä, joka otettiin 3.8., suolistoperäisten enterokokkien pesäkemäärä oli 350 pmy/100 ml. Sovellettavat toimenpiderajat annetaan sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa pienten yleisten uimarantojen uimaveden laatuvaatimuksista ja valvonnasta. Uimaveden ollessa merivettä suolistoperäisten enterokokkien toimenpideraja on 200 pmy/100 ml.

Uimakielto on voimassa toistaiseksi. Veden laatua seurantaa jatketaan. Uimakielto voidaan purkaa, kun sekä suolistoperäisten enterokokkien että Escherichia coli -bakteerin pitoisuudet kahdessa peräkkäisessä näytteessä alittavat sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa annetut toimenpiderajat.

Uimaveden laadun valvonnassa tutkitaan säännöllisesti suolistoperäisten enterokokkien ja Escherichia coli -bakteerin pitoisuuksia. Tutkimusten tarkoituksena on havaita mahdollinen ulosteperäinen uimaveden saastuminen. Ulosteperäisesti saastuneessa uimavedessä uimiseen liittyy sairastumisriski. Vedessä saattaa olla erilaisia tautia aiheuttavia bakteereita, viruksia ja alkueläimiä. Saastuneessa vedessä uiminen voi aiheuttaa vatsatautia, ihotulehduksia tai silmätulehduksia.