Rauman taidemuseon kevään aikatauluihin on tulossa muutoksia. Taidemuseon päärakennuksessa Pinnalassa alkaa valo- ja sähköremontti, ja se on kiinni 15.4. alkaen aina kesänäyttelyiden avautumiseen saakka. Tästä johtuen kuvataiteilija Noora Ylipietin yksityisnäyttely ”Vulnerability – Altistuneet” päättyy ilmoitettua aiemmin jo 14.4.2024.

Taidemuseo ei ole kuitenkaan kiinni kokonaan. Taidemuseon Verstas-tilassa avautuu eteläafrikkalaisen kuvataiteilijan Liza Groblerin näyttely “Aloe nielaisi droonini – Aloe swallowed my drone”. Uusi näyttely avautuu yleisölle 6.4. ja se tehdään yhteistyössä RaumArs-residenssin kanssa.

Verstaaseen rakentuu riippuva puutarha yhteistyössä koululaisten kanssa

Etelä-Afrikassa asuva ja työskentelevä kuvataiteilija Liza Grobler (s. 1974) on tuttu raumalaisille kahdenkymmenen vuoden takaa vuosilta 2002 ja 2007, jolloin hän teki ympäristötaideteoksia ja työpajoja koululaisten kanssa, sekä kaupunkitilapelin osana RaumArs-residenssiään.

Tämän vuoden Lasten kulttuuriviikkojen aikana Grobler on tehnyt yhteistyötä raumalaisten lasten kanssa ja tehnyt Rauman taidemuseon Verstas-tilaan riippuvan puutarhan. Raumalaisissa kouluissa, yhteensä 24 työpajassa syntyneistä osista on koottu värillisistä piipunrasseista tehtyjä yhteisiä ”vuorovaikutuksen maisemia” eteläafrikkalaisen Aloe Ferox -kasvin väreissä.

Näyttelyn nimi ”Aloe nielaisi droonini – Aloe Swallowed my Drone” viittaa vuoropuheluun ihmisen, luonnonympäristön ja koneiden välillä.

–Talvella Karoossa aloet alkavat kukkia. Lajikkeita on monia ja niillä on lääkinnällisiä ominaisuuksia, mutta vielä useammalla on piikkejä. Aloe Ferox voi kasvaa jopa 3 metrin korkeuteen ja kukat näyttävät tummanoransseilta raketeilta tai keihäiltä, jotka ulottuvat taivaaseen. Vuoret ovat täynnä aloe-siluettejä, Liza Grobler kuvaa maisemaa kotiseudullaan Karoossa.

– Kerran lennätin drooniani syrjäisellä alueella ilman GPS-signaalia, kun aloen terävä lehti keihästi sen. Vietin yli tunnin etsimiseen ja löysin droonin, kun tunnistin mekaanisen hätäpiippauksen kaikkien linnunlaulujen joukosta. Droonini oli naarmuuntunut ja tärisevä, mutta muuten vahingoittumaton. Ajattelin, että tämä on varoittava tarina toiveistamme, suhteestamme teknologiaan ja luontoon, Grobler jatkaa.

Näyttely on esillä taidemuseossa 6.4.–12.5.2024, tiistaista perjantaihin klo 12–17 sekä kolmena viikonloppuna lauantaista sunnuntaihin 6.–7.4. ja 13.–14.4. ja 11.–12.5. klo 11–16. Groblerin näyttelyyn on vapaa pääsy.

Rauma-päivänä 17.4.2024 taiteilija on paikalla esittelemässä teostaan ja kertomassa taiteestaan klo 12–16.

Näyttely on kiinni helatorstaina 9.5. ja vapunpäivänä 1.5.

Pinnala saa uudet näyttelyvalot

Pinnalan valo- ja sähköremontti aloitetaan huhtikuun lopulla. Tästä johtuen taidemuseon päärakennus joutuu sulkemaan ovensa melkein kahden kuukauden ajaksi.

– Olemme iloisia ja helpottuneita pitkään toivomastamme remontista. Uudet näyttelyvalot parantavat Pinnalan energiatehokkuutta ja parantavat näyttelykokemusta merkittävästi. Ne tuovat museota lähemmäs nykyajan näyttelytiloilta kaivattuja vaatimuksia, museointendentti Heta Kaisto kertoo.

Taidemuseo avautuu yleisölle taas 8.6. Silloin esillä on Jarmo Mäkilän 50-vuotista taiteilijauraa juhlistava näyttely “Poika”. Kesään on luvassa myös muita ohjelmajulkistuksia.