Ajankohtaista

Rauman kaupunki lisää energiansäästötoimenpiteitä ja haastaa kuntalaiset mukaan energiatalkoisiin

Töpselin irrottaminen jatkojohdosta.

Rauman kaupunki käynnistää uusia energiansäästöön tähtääviä toimenpiteitä energiankulutuksen ja -kustannusten laskemiseksi tulevan talvikauden 2022–2023 aikana. Toimenpiteet ovat myös osa valtakunnallista Astetta alemmas -kampanjaa.

Rauman kaupunki on kuulunut 2000-luvun alusta alkaen kansallisiin kuntien KETS-energiatehokkuussopimuksiin, joita Motiva koordinoi työ- ja elinkeinoministeriön puolesta. Astetta alemmas -kampanjan yhteydessä energiansäästöä tehostetaan nopeilla toimilla. Näiden lisäksi jatketaan pidemmän aikavälin energiatehokkuusinvestointien suunnittelua ja toteuttamista.

− Seuraamme tarkkaan energiankulutusta, toteutamme tehokkuusinvestointeja ja selvitämme uusia mahdollisia säästökohteita. Euroopan sotatilanne ja sähkön saatavuuteen liittyvät mahdolliset häiriöt ovat kannustaneet meitä miettimään uusia tapoja energian säästämiseksi, kaupunginjohtaja Esko Poikela toteaa.

Kaupungin toimenpiteet energian säästämiseksi ovat

– kaupungin toimitilojen lämpötilan laskeminen yhdellä asteella, lukuun ottamatta ikäihmisten ja varhaiskasvatuksen tiloja
– tyhjillään tai vajaakäytöllä olevien kiinteistöjen ja tilojen lämmityksen ja ilmanvaihdon säätäminen
– kaupungin kiinteistöissä olevien saunatilojen käytön rajoittaminen
– ulkoliikuntakenttien valaistusten säätäminen
– ilmalämpöpumppujen jäähdytyskäytön estäminen
– tilojen valaistusten sammuttaminen käytön jälkeen

− Näiden toimenpiteiden lisäksi jatkamme työtä muiden mahdollisten säästövaikutusten löytämiseksi, Esko Poikela sanoo.

Energiaa ei säästy riittävästi kaupungin toimenpiteillä, joten on tärkeää, että kaikki raumalaiset tekevät kodeissaan konkreettisia ja nopeasti tehoavia energiansäästötekoja. Sähkön käyttöä on syytä rajoittaa omatoimisesti vuorokauden huippukulutusaikoina, jotka ovat arkisin klo 8–10 ja klo 16–18. Myös yritykset, taloyhtiöt, järjestöt ja oppilaitokset tarvitaan mukaan energiansäästötalkoisiin.

− Haastamme kaikki raumalaiset kanssamme säästämään energiaa omissa kodeissaan ja julkisia tiloja käyttäessään, Esko Poikela kannustaa.

Kaupunki ohjeistaa myös työntekijöitään sekä liikelaitoksia ja tytäryhteisöjä osallistumaan energian säästämiseen.

Astetta alemmas on Motivan, Energiaviraston, työ- ja elinkeinoministeriön, valtioneuvoston kanslian, ympäristöministeriön ja Sitran yhteistyökampanja.