Ajankohtaista

Rauman Meriverkostopäivä tuo yhteen meriteollisuuden yritykset ja tulevaisuuden tekijät 8.11.

Samk Merenkulkualan koulu

Rauman kaupungin vision mukaan 2030-vuoden Rauma on vahva ja vaikuttava sekä luonnikas ja lumoava. Se rakentuu muun muassa heistä, jotka kasvavat tämän päivän perheissä ja opiskelevat seudun oppilaitoksissa – ja joiden halutaan jäävän seutukunnalle asumaan opiskelujen jälkeenkin. Vuoden 2022 Meriverkostopäivät on tapahtuma, jossa meriklusterin yritysten lisäksi toisena tärkeänä kohdeyleisönä ovat tulevaisuuden tekijät ja nuoret opiskelijat.

Merenkulku ja meriteollisuus tulevat aina olemaan vahva osa Raumaa. Meriverkostopäivä tuo tiistaina 8.11. klo 8.30-15.30 yhteen koko meriklusterin toimijakentän – niin alan veturiyritykset, alihankintaverkoston, oppilaitokset kuin opiskelijatkin. Tilaisuus on maksuton, mutta osallistuminen edellyttää ilmoittautumista. Tapahtuma järjestetään Satakunnan ammattikorkeakoulun ja WinNovan tiloissa osoitteessa Suojantie 2.

– Rauma on merenkulun ja laivanrakennuksen kärkeä, mutta kuten monilla perinteisillä aloilla, tekijöistä on huutava pula. Siksi olemme halunneet tuoda opiskelijat yhteen meriklusterin kärkiyritysten, viranomaistahojen ja oppilaitosten edustajien kanssa, jotta voidaan lisätä tietoisuutta ajankohtaisista ja monipuolisista mahdollisuuksista, joita ala tarjoaa, toimitusjohtaja Riikka Piispa Rauman kauppakamarista kertoo.

Bisnesmahdollisuuksia, erilaisia hankkeita ja työllistymismahdollisuuksia on esillä niin logistiikan, merenkulun kuin meriteollisuuden saralla. Koko päivän kestävässä seminaariohjelmassa on luvassa merkittävien alan yritysten edustajien puheenvuoroja, joissa kerrotaan toimialan kehityssuunnista ja osaamistarpeista.

– Yleisöä kiinnostanee esimerkiksi Decatrip-hanke, jossa Rauma Marine Construcstions Oy kumppaneineen on rakentamassa Turku-Tukholma-välille hiilineutraalia meriväylää. Päästövähennystavoitteet, digitaalisuus, tilaus-toimitusketjun älykkyys, globaaleista muutoksista juontuvat kehitys- ja osaamistarpeet ovat muutenkin seminaarin keskeisiä teemoja, seminaarin moderaattori, yritysasiantuntija Heikki M. Nurmi Rauman kaupunkikehityksestä toteaa.

– Rauman meriklusteri on koko seutukunnan vahvuuksia, ja sen merkitys on suuri Suomenkin mittakaavassa. Olemme kokoamme suurempi. Rauman meriverkostopäivällä voimme laajassa yhteistyössä viestiä klusterin tärkeydestä, Rauman kaupunginjohtaja Esko Poikela kertoo.

– Merimessuilla on runsas tarjonta laivanrakennuksen ja merenkulun näytteilleasettajia. Uutena elementtinä messuille tuodaan myös hankekuja, jossa näkyy seudulla vaikuttavien oppilaitosten ja tutkimusyksiköiden laaja kirjo tutkimuksen ja kehitystyön saralla, merimessujen järjestelyistä vastaava lehtori Harry Rostedt WinNovasta toteaa.

Kansainvälisesti tarkasteltuna seudun meriklusterissa on tulevaisuuden kasvumahdollisuuksia niin merenkulun kuin laivanrakennuksen toimialoilla. Myös osaamisen kehittäminen ja TKI-toiminta toisen ja korkea-asteen oppilaitoksissa ja tutkimukseen keskittyvissä organisaatioissa on vahva tuki klusterin kasvulle.

– Meriverkostopäivä on tässä suhteessa paraatipaikka. Voi tavata kärkitekijöitä ja samalla pääsee esimerkiksi kokeilemaan laivan konesimulaattoria etäyhteydellä. Suosittelen lämpimästi saapumaan paikalle avoimin mielin ja näillä keinoin rakentamaan vahvaa ja vaikuttavaa Raumaa tänäkin vuonna, Poikela jatkaa.