Rauman taidemuseon päärakennuksen Pinnalan yläkertaan on rakennettu katselmus Jalmari Karhulan rahaston avulla hankittuihin teoksiin vuosien varrelta. Kokoelmanäyttely kantaa nimeä ”Raumaa ja raumalaisia – teoksia Karhulan rahaston kokoelmasta”.

– Vuonna 1967 perustetun Jalmari Karhulan rahasto on meille kaikkein tärkein tapa kerryttää kokoelmiamme. Se mahdollistaa panostamisen raumalaisiin taiteilijoihin ja raumalaisiin aiheisiin keskittyneesti. Ilman Karhulan rahastoa säännöllinen kokoelmien kerryttäminen olisi mahdotonta, museointendentti Heta Kaisto kuvailee.

Näyttelyssä on esillä teoksia raumalaisilta klassikoilta, kuten Jalmari Karhulalta, Vihtori Yliseltä ja Hilja Marttilalta. Myös raumalaisaiheet ovat tärkeässä roolissa. Esillä on muun muassa kultakauden mestari Akseli Gallén-Kallelan grafiikanvedos kirkonportista sekä uuden polven kuvataiteilija Jenni Yppärilän “Pohjankatu”, joka valmistui Karhulan rahaston tukemana Rauman taidemuseon juhlanäyttelyyn vuonna 2020.

– Yläkerran näyttelysaliin on koottu pieni otos Karhulan kokoelmasta teemalla Raumaa ja raumalaisia. Näyttely on samalla “tiiseri” tulevasta perusnäyttelystä ja johdattaa myös tutkimaan kohta perusparannukseen sulkeutuvan Rauman Vanhan raatihuoneen varhaisia museotoiminnan vuosia Jalmari Karhulan toimiessa Rauman museon museonhoitajana, museoamanuenssi Taina Myllyharju kertoo.

Näyttely on esillä Rauman taidemuseon yläkerrassa koko kevään ajan 30.1.–14.4.2024.