Raumalla on monia omia vakiintuneita vappuperinteitä, joihin kuuluvat muun muassa Rauman Poikasoittokunnan kuviomarssi, vapputori sekä Kanali Helmen lakitus. Tänäkin vuonna kaupungissa järjestetään lukuisia tapahtumia kaiken ikäisille. Vappua juhlitaan 30.4.–1.5.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto järjestää tiistaina 30.4. koko perheen vapputapahtuman klo 16–18 kaupungintalon sisäpihalla osoitteessa Kanalinranta 3. Esiintymässä ovat Turun Seudun Tanssioppilaitoksen tanssijat, Rauman Fikuleeri sekä lastenmusiikkiyhtye Sähköankerias. Ohjelmassa on lisäksi muun muassa kasvomaalausta ja puffetti.

Vappuaaton ohjelmaan kuuluu myös perinteinen opiskelijoiden järjestämä Kanali Helm -patsaan lakitus klo 18. Perinne on saanut innoitteensa Helsingissä järjestettävästä Havis Amandan eli Mantan lakituksesta. Tilaisuuteen kuuluu lisäksi ennen lakitusta suoritettava patsaan pesu.

– Kanali Helm on jo vanha ja hauras teos, joten sitä on käsiteltävä lakituksen yhteydessä varoen ja arvokkaasti. On kuitenkin hienoa, että raumalaisia kokoontuu tuhansittain joka vapunaatto seuraamaan opiskelijoiden järjestämää tapahtumaa, museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari sanoo.

Vapunpäivänä nautitaan markkinatunnelmasta ja kulkueista

Vapunpäivän markkinatunnelmasta voi nauttia vapputorilla, joka järjestetään Kauppatorilla keskiviikkona 1.5. klo 9–16.

Porvarillista vappua vietetään klo 11–11.30 Keskuspuistossa. Puhujina ovat kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen sekä kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otso Huuska. Tarjolla on munkkia ja simaa.

Työväen vappua juhlitaan klo 11.30 alkaen Rauman teatterin edustalla. Tapahtumassa ovat esiintymässä Rauman soittokunta sekä Rauman työväen mieskuoro. Tilaisuudessa ovat lisäksi mukana SDP:n kansanedustaja Juha Viitala sekä vasemmistoliiton 2. varapuheenjohtaja Jouni Jussinniemi. Tilaisuudessa on tarjolla hernekeittoa.

West Coast Racing & Cruisingin, Rauman Seudun Mobilistien ja Minikerhon vappuajelu starttaa Poroholmasta kello 11.45. Ajelu kulkee reittiä Poroholma – Syväraumankatu – Valtakatu – Nortamonkatu – Kauppakatu – Kalatori – Itäkatu – Kaunisjärvenkatu – sairaalan liikenneympyrä – Porintulli – Kuninkaankatu – Valtakatu – Luoteisväylä – Pyynpääkatu – Otantie – Suvitie – Poroholma.

Perinteinen Rauman Poikasoittokunnan vappumarssi alkaa Rauman teatterin edestä klo 13. Reitti kulkee välillä Nortamonkatu – Valtakatu – Valtakatu – Nortamonkatu.

Pallo-Iirojen ankanuittokisa järjestetään Pajasillan ja Kirkkosillan välillä klo 14 alkaen. Kisassa 5500 kumiankkaa taistelevat ykkössijasta Rauman seuratuimmassa kumiankkakisassa.

Kaiken kansan vappujuhla järjestetään Avainseurakunnassa klo 16–18 osoitteessa Savenvalajankatu 3. Musiikista vastaa Fransetti, ja puhujana on Sauli Ahvenjärvi. Tilaisuudessa on sima- ja munkkitarjoilu.