Ajankohtaista

Satakunnassa kokeillaan maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille

Satakunnan hyvinvointialueen logo.

Maksuttoman ehkäisyn pilotti kehittää ja yhtenäistää maakunnan ehkäisypalveluja sekä tarjoaa pilottiin lähtevissä kunnissa maksuttoman ehkäisyn alle 25-vuotiaille nuorille. Kokeilu pyritään aloittamaan loppuvuoden aikana.

Maksuton ehkäisy kattaa kondomit, ehkäisypillerit, kapselit, kierukat, laastarit ja renkaat eli kaikki ehkäisyvaihtoehdot sekä seksitautien ehkäisyyn liittyvät välineet. Pilotti jatkuu vuoden 2023 loppuun. Raumalaisille alle 25-vuotiaille ehkäisy on maksutonta tälläkin hetkellä.

Tähän asti maksutonta ehkäisyä ei ole ollut tarjolla kaikkialla Satakunnassa, vaan kunnilla on ollut omia käytänteitään ehkäisyn tarjoamisessa. Hyvinvointialueelle siirryttäessä on aika ottaa käyttöön yhteinen toimintamalli. Kokeilussa ei ole alaikärajaa.

– Alamme seuraavaksi laatia yhteisiä toimintaohjeita ja määrittelemme toimipaikat, joista maksutonta ehkäisyä jatkossa saa, pilotin hankekoordinaattori Anna-Maija Heikkilä kertoo.

Maksuttoman ehkäisyn pilotissa on tärkeää muistaa myös muu ehkäisyyn, seksitauteihin ja seksuaaliterveyden edistämiseen liittyvä ohjaus ja neuvonta. Pilottiin lähteville kunnille tarjotaan koulutusta ja yhtenäisiä palveluita ehkäisyyn. Neuvontaa ja koulutusta kehitetään parhaillaan Satakunnan tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa.

Maksuton ehkäisy laskisi kustannuksia

Suomessa vuoden 2000 jälkeen eniten raskaudenkeskeytyksiä tehtiin 20–24-vuotiaille. Satakunnassa laskua on tapahtunut viimeisen parin vuoden aikana, mutta maakunnassa ollaan edelleen jonkin verran huonommassa tilanteessa suhteellisissa määrissä muuhun maahan verrattuna.

– Maksuton ehkäisy toisi jatkossa myös säästöjä, sillä raskaudenkeskeytysten vähentyessä myös terveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon käynnit vähenevät, Heikkilä huomauttaa.