Rauman talousohjelma koostuu toimenpiteistä ja uudistuksista, joilla toimintaa, rakenteita ja resursointia sopeutetaan. Tavoitteena on kestävä taloudenpito pitkällä tähtäimellä. Talousohjelmatyössä pohditaan mahdollisuuksia lisätä tuloja, vähentää menoja ja muuttaa tuotantotapoja sekä tarkastellaan palveluverkkoa. Talousohjelmatyön keskeinen tavoite on myös suunnata kaupunkiorganisaation tekemisen painopistettä kehittämiseen ja uudistamiseen.

Talousohjelman toimenpiteet ja uudistukset etenevät valmisteluun ja päätöksentekoon vaiheittain. Kaupunginvaltuusto on edellyttänyt, että päätökset toimenpiteistä tehdään vuoden 2024 aikana.

Kaikki kolme tarkastelukokonaisuutta käyty läpi

Rauman talousohjelmaa koordinoi puoliksi päättäjistä ja puoliksi virkamiehistä koostuva ohjausryhmä. Sen tehtävänä on huolehtia ohjelmatyön etenemisestä ja siitä, että kaupunkistrategia toteutuu, toimenpiteet ovat riittävän vaikuttavia, vuoropuhelu toteutuu ja valmistelu on avointa. Ohjausryhmä on käynyt läpi kaikki kolme kokonaisuutta kolmella toimialalla. Lisäksi palvelujen tuottamis- ja järjestämismallien pohdinnan tueksi on tehty prosessitarkastelu koko organisaation laajuudelta.

Ohjausryhmällä on nyt kokonaiskuva koko kaupunkiorganisaation tulevaisuuden kehittämistarpeista ja selvitykset voidaan viedä tarkemmalla tasolle ja tarvittaessa päätöksenteon valmisteluun.

Talousohjelman tekeminen etenee vaiheittain prosessimaisesti ja myös päätöksentekoon asiat tulevat vaiheittain. Samaan aikaan, kun jotkut asiat etenevät vasta valmisteluun, toiset etenevät jo periaatepäätöksiksi tai talousarviokäsittelyyn.

Maaliskuussa tarkasteltiin tulopohjaa

Ensimmäinen tarkasteltava kokonaisuus oli Rauman kaupungin tulopohja. Sekä talousohjelman ohjausryhmä että kaupunginhallitus saivat tulopohjatarkastelua varten kattavan aineiston ja arviot tuloveron ja kiinteistöverojen muutosvaikutuksista.

Verotulojen ja konsernituloutuksen lisäksi tarkastelussa oli mukana taksat ja palvelumaksut sekä joitakin yksittäisiä toimenpiteitä. Vaikuttavuudeltaan merkittävimmät mahdollisuudet liittyvät verotuloihin ja konserniyhtiöiden tuloutuksiin.

Toimialat tekivät oman sektorinsa tulotarkastelun

Toimialat ovat tehneet koosteen keskeisistä maksuista ja taksoista ja mahdollisuuksista tuottaa niillä lisätuloja. Lisäksi toimialoilta on tullut ehdotuksia selvittää naapurikuntien ja omien konserniyhtiöiden halukkuutta yhteistyöhön palvelutuotannossa ja asiantuntijapalveluissa, tarpeettomien kiinteistöjen ja asuntojen sekä puun myyntiä, vuokrien korotuksia ja kiinteistöveropohjan tarkistamista. Arviointia on tehty kunkin toimenpiteen vaikuttavuudesta vuositasolla, aikataulusta ja esimerkiksi lainsäädännöstä johtuvista rajoituksista.

Tarkasteluun on nostettu tuloja, jotka ovat vaikuttavuudeltaan hyvinkin erilaisia. Tulojen lisäysmahdollisuudet vaihtelevat vaikutuksiltaan muutamista tuhansista euroista joihinkin miljooniin euroihin.

Keväällä ja kesällä pohdittiin tuottamis- ja järjestämismalleja

Samalla kun tulopohjan kanssa edettiin tarkempaan valmisteluun, toimialoilla tehtiin palvelujen tuottamis- ja järjestämismallien kartoitusta. Tämän toisen tarkastelukokonaisuuden aineiston tuottamiseen ja selvitysten tekemiseen varattiin aikaa kevät- ja kesäkuukaudet. Sen keskeistä sisältöä olivat esimerkiksi oman tekemisen ja hankittavien palvelujen vertailut sekä yhteistyökumppanuuksien hankinnan ja alueellisten yhteistyömahdollisuuksien selvittäminen.

Teknisen sektorin selvitykset tulojen lisäysmahdollisuuksista ja toimintatapamuutoksista valmistuivat vasta elokuussa. Lisätulojen voitaisiin saada esimerkiksi tehostamalla kiinteistöveroselvittelyä, myymällä tarpeettomia osakehuoneistoja, ottamalla käyttöön hulevesimaksu sekä purkamalla tai myymällä tarpeettomia rakennuksia. Toimintatapamuutoksista keskusteluun nostettiin tilapalvelujen, kunnossapidon, liikuntapaikkatoimen, katutoimen ja wihertoimen tuottamis- ja järjestämismallit.

Talousohjelman päätavoitteet

  • vakaampi talous palvelujen turvaamiseksi ja kestävän kasvun mahdollistamiseksi
  • investoinnit mahdollistava talous
  • pitovoiman, elinvoiman ja valovoiman vahvistaminen
  • tekemisen painopiste kehittämiseen ja uudistamiseen
  • nykyaikaiset, tehokkaat ja modernit palveluprosessit
  • toimintaympäristön muutoksiin vastaaminen

Valmistelun etenemisestä kerrotaan kuntalaisille ja muille sidosryhmille näiden nettisivujen lisäksi mediatiedotteilla. Myös kaupungin oma henkilöstö ja luottamushenkilöt pidetään ajan tasalla.

Tavoitteena 10 miljoonaa euroa ja toiminnan kehittäminen

Talousohjelman toimenpiteillä tavoitellaan 10 miljoonan euron vaikutuksia vuoteen 2027 mennessä. Tulojen lisäämisen, menojen vähentämisen ja tuotantotapojen muuttamisen rinnalla kaupunkiorganisaation tekemisen painopistettä suunnataan kehittämiseen ja uudistamiseen. Tavoitteena on nykyaikaiset ja modernit palveluprosessit ja ketteryys toimintaympäristön muutoksissa.

Linkit