Rauman kaupungissa sijaitsevalta Lillonkarin uimarannalta 29.7.2024 otetussa näytteessä suolistoperäisten enterokokkien määrä ylitti uimavedelle asetetun toimenpiderajan. Etelä-Satakunnan ympäristöterveydenhuolto on päättänyt, että Lillonkarin uimarantaa ei tästä huolimatta aseta uimakieltoon. Varmuuden vuoksi kuitenkin suositellaan, että henkilöt, joilla on vastustuskykyä heikentävä sairaus tai lääkitys, vanhukset ja pienet lapset välttävät uimista Lillonkarin uimarannalla.

Lillonkarin uimarantaa ei aseteta uimakieltoon, koska tehtyjen tutkimusten ja selvitysten perusteella vaikuttaa epätodennäköiseltä, että kohonneen enterokokkipitoisuuden syynä olisi veden ulosteperäinen saastuminen. Uimavesistä tutkittavat suolistoperäiset enterokokit, samoin kuin Escherichia coli -bakteerit, ovat niin sanottuja indikaattoribakteereita, jotka eivät itse aiheuta sairastumista, mutta joiden perusteella voidaan havaita veden saastuminen. Sairastumista voivat aiheuttaa ulosteperäisen saastumisen mukana uimaveteen joutuvat erilaiset tautia aiheuttavat virukset, bakteerit ja alkueläimet. Indikaattoribakteereita käytetään, koska kaikkien taudinaiheuttajien tutkiminen olisi käytännössä mahdotonta.

Rauman kaupungissa sijaitseva Lillonkarin uimaranta on asetettu uimakieltoon vuosittain uimakausina 2020-2023 sekä useana aiempana vuotena aina samoihin aikoihin loppukesästä. Syynä uintikieltoon ovat olleet suolistoperäisten enterokokkien toimenpiderajan ylitykset. Toimenpiderajan ylitykseen ei ole koskaan liittynyt Escherichia coli -bakteerin pitoisuuden nousua.

Mahdollista saastelähdettä Lillonkarin uimarannalla ei ole löydetty. Saastelähteen jäljittämiseksi tyypitettiin kesällä 2023 uimavedestä eristettyjä enterokokkikantoja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL). Ulosteperäisen saastumisen ei todettu olevan peräisin yhdyskuntien jätevesistä eikä märehtijöiden tai lokkien ulosteesta. Näytteissä havaittiin yleisesti linnuista peräisin olevaa ulosteperäistä saastumista, mutta pitoisuudet olivat normaalilla tasolla. Lillonkarin uimavedestä on myös tutkittu adenovirusta, norovirusta ja kampylobakteeria, mutta näitä yleisiä ulosteperäisiä taudinaiheuttajia ei vedessä ole todettu. Terveysvalvonnan tietoon ei ole tullut yhtään sairastumista, joka olisi liittynyt uimiseen Lillonkarin uimarannalla.

Minna Kivimäki on selvittänyt pro gradu -tutkimuksessa Rauman uimavesien mikrobiologiseen laatuun vaikuttavia tekijöitä. Yhtenä selvityksen kohteena oli Lillonkarin uimaranta. Tutkimuksen johtopäätöksenä todettiin, että korkeissa loppukesän lämpötiloissa hapeton pohjasedimentti Lillonkarin uimarannalla voi muuttua enterokokkien lähteeksi. Sedimentin olosuhteet vastaavat tällöin ruuansulatuskanavan anaerobisia olosuhteita, mikä mahdollistaa enterokokkien lisääntymisen sedimentissä ja vapautumisen uimaveteen.

Lillonkarin uimarannan uimaveden laatua seurataan tihennetysti edelleen. Seurannan tarkoituksena on varmistaa, että Escherichia coli -bakteerin pitoisuus pysyy alhaisena. Jos E. coli -bakteerin määrä lähtisi nousemaan, tilanne pitäisi arvioida uudelleen, ja viimeistään toimenpiderajan ylittyessä ranta asetettaisiin uimakieltoon.

Raumalla sijaitseva Mantereenpään uimaranta asetettiin uimakieltoon maanantaina 29.7.2024. Viimeisin näyte Mantereenpään uimarannalta otettiin samana päivänä. Tässä näytteessä suolistoperäisten enterokokkien määrä oli edelleen korkea, eikä uimakieltoa pureta. Myös Mantereenpään uimarannalta otetuissa näytteissä Escherichia coli -bakteerin pitoisuus on alhainen. Mantereenpään uimarantaan liittyen ei kuitenkaan ole tehty vastaavia selvityksiä eikä tutkimuksia kuin Lillonkariin liittyen, eikä uimaveden ulosteperäistä saastumista voida tästä syystä sulkea pois.

Seuraavat näytteet kaikilta Etelä-Satakunnan uimarannoilta otetaan ensi viikon alussa. Uimaveden laadun valvonnassa tutkitaan säännöllisesti suolistoperäisten enterokokkien ja E. coli -bakteerin pitoisuuksia. Tutkimusten tarkoituksena on havaita mahdollinen ulosteperäinen uimaveden saastuminen. Ulosteperäisesti saastuneessa uimavedessä uimiseen liittyy sairastumisriski. Vedessä saattaa olla erilaisia tautia aiheuttavia bakteereita, viruksia ja alkueläimiä. Saastuneessa vedessä uiminen voi aiheuttaa esimerkiksi vatsatautia, ihotulehduksia tai silmätulehduksia.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä