Heidi Piiroinen, In Case of Loss / sitten haluaisin laulaa.

Rauman taidemuseossa avautuu lokakuussa taiteilija Heidi Piiroisen yksityisnäyttely ”In Case of Loss / sitten haluaisin laulaa”. Näyttely yhdistelee kokeellista elokuvaa, runoutta, äänimaisemia sekä kehollista ilmaisua. Kokonaisuus käsittelee taiteilijan omakohtaisia ja hänen tapaamiensa ihmisten kokemuksia rakkaudesta ja sen kaipuusta, näkymättömyyden ja kuulumattomuuden tunteista, vihasta ja raivosta – itsessä ja muissa. Teoskokonaisuus saa ensiesityksensä Rauman taidemuseossa ja on esillä yleisölle 12.10.2024–26.1.2025. Näyttelyn kuraattorina toimii Rauman taidemuseon museointendentti Heta Kaisto.

Elokuva, joka koetaan huoneiden läpi kävellen

Heidi Piiroinen on moninkertaisesti palkittu valokuvaaja, joka toimi Helsingin Sanomien valokuvaajana liki 20 vuoden ajan. Hän aloitti päätoimisen taiteen tekemisen vuonna 2022.

– Minua inspiroi lause ”in case of loss”, joka löytyy muistikirjojen ensimmäiseltä sivulta ja jonka perään kirjoitetaan, kenelle kirja palautetaan. Näyttelyssä on kysymys oman itsensä kadottamisen ja löydetyksi tulemisen matkasta. Käsittelen yhteisesti tunnistettavia kipeitä kokemuksia kuten yhteydenkaipuuta ja vaikeutta kohdata vihaa ja pelkoa itsessä ja toisessa, Heidi Piiroinen avaa näyttelynsä teemaa.

Piiroinen yhdistää uusissa teoksissa kuvaamaansa uutta ja vanhaa materiaalia, jota hän on käsitellyt muun muassa mordançage-tekniikalla pimiössä. Paluu analogisen kuvan maailmaan on tarkoittanut pysähtymistä, virheille altistumista ja oman työn uudelleen tarkastelua.

– Olemme lähestyneet kokonaisuutta prosessitaiteen näkökulmasta. Kahden vuoden työskentelyn aikana Piiroisen näyttelystä alkoi muodostua eräänlainen virtaava esitys tai kiertyvä kertomus, jota inspiroi myös taidemuseon alakerran pyöreä, huoneiden läpi kulkeva tila. Siitä tuli elokuva, joka koetaan huoneiden läpi kävellen, näyttelyn kuraattorina toimiva Heta Kaisto toteaa.

Näyttelyssä Piiroinen kääntää dokumentaristin katseen myös itseään kohti. Kaunis, kuohujen kuvamaailma lietsoo esiin tunteita salatuista paikoista ja kertoo myös muutoksesta, vapautumisesta ja taakasta luopumisesta. Vaikka kyseessä on henkilökohtaisin teos hänen urallaan, Piiroinen on halunnut luoda näyttelyyn myös kollektiivisen äänen, joka on luotu yhteisissä kirjoitustyöpajoissa muun muassa Maria Akatemian ja MLL Turvaverkko Helsingin kanssa.

– Olen tehnyt yhteistyötä naisten sisäiseen pahaan oloon ja väkivaltaan ja niiden tunnistamiseen sekä hoitoon erikoistuneiden organisaatioiden kanssa. Olemme yhdessä naisten kanssa pohtineet muun muassa tunnistamattomia ja tukahdutettuja tunteita ja rajojen asettamisen vaikeutta sekä ylisukupolvisia traumoja blackout poetry -metodin, improvisaation ja kokeellisen äänitaiteen keinoin, Piiroinen kertoo.

Näyttelyssä nähdään tanssiesitys, jonka Piiroinen on tehnyt yhteistyössä Raekallio Corp -tanssiryhmän kanssa ja siinä esiintyvät tanssijat Natasha Lommi ja Elke Schroeder. Tanssiteos on osa Raekallio Corp:in yhteistuotantojen sarjaa. Yleisölle avoin esitys järjestetään perjantaina 11.10. klo 15, johon otetaan enintään 30 henkilöä. Esitykseen voi varata paikan ennakkoon osoitteesta taidemuseo@rauma.fi. Esitys sisältyy museon pääsymaksun hintaan, ja ilmoittautuminen on sitova.

Näyttelyn toteuttamiseen ovat osallistuneet myös äänisuunnittelija Salla Hämäläinen, säveltäjä Heli Hartikainen, runoilija Aura Nurmi ja graafinen suunnittelija Ilona Ilottu. Näyttelyä on ollut tuottamassa PALO Art Productions.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä