Rauman kaupunki panostaa lähivuosina voimakkaasti energiatehokkuusinvestointeihin. Kaupunki edistää tällä hetkellä yhteensä 13 aurinkosähköhanketta. Näiden lisäksi työn alla on kaksi maalämpö- ja kaksi kaukolämpöhanketta, joissa luovutaan öljylämmityksestä ja suorasta sähkölämmityksestä. Kokonaisuus on poikkeuksellisen mittava kuntasektorilla.

– Aurinkosähköjärjestelmiä on asennettu Rauman kaupungin kohteissa pääsääntöisesti kaikkiin perusparannus- ja uudisrakennuskohteisiin jo vuosia. Energiatehokkuutta tarkastellaan niin uutta rakennettaessa kuin vanhaa kunnostettaessa. Huomioimme toimintaympäristön muutokset ja pyrimme toimimaan ennakoivasti, tilapalvelujohtaja Olli-Pekka Kumpula sanoo.

Aurinkopaneeleja suunnitellaan asennettavaksi tänä vuonna muun muassa Raumanmeren koulun, kaupungintalon, pääkirjaston ja Rauman Lyseon lukion katoille. Lisäksi tulevaisuudessa Kortelan koulu ja Lähdepellon huoltorakennus siirretään kaukolämmön piiriin. Kaaron koululle ja Kylmäpihlajan majakalle suunnitellaan maalämpöjärjestelmiä.

Energian hinnan nousu on johtanut energiatehokkuusinvestointien lisäämiseen. Rauman energiatehokkuushankkeille osoitettiin viime syksynä 300 000 euron määräraha. Lisäksi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA on myöntänyt kaupungille yli 370 000 euron avustuksen öljylämmityskohteista luopumiseen.

– Raumalla energiatehokkuuden eteen tehtävä työ on ollut pitkään edistyksellistä, Kumpula toteaa.

– Olemme hyvässä asemassa, sillä kuntien energiatehokkuussopimuksen säästötavoitteesta on täynnä jo 132 prosenttia. Nykyinen sopimus päättyy vuonna 2025, joten Hinku-kuntana Rauma on edelläkävijän asemassa, energia- ja automaatioasiantuntija Matti Lehtonen analysoi.

Kaupunki on sitoutunut vuosille 2017–2025 laadittuun kuntien energiatehokkuussopimukseen, jossa painotetaan muun muassa uusiutuvaan energian liittyviä toimenpiteitä ja energiatehokkuuden parantamista. Tilapalveluille on laadittu myös oma energiatehokkuusstrategia.

– Panostamme kaupungin energiaomavaraisuuden vahvistamiseen. Yksittäisten kuntien on hyvä tehdä toimia tuontienergian korvaamiseksi, Kumpula sanoo.

Energia- ja automaatioasiantuntija Matti Lehtosen mukaan kaupungin 13 aurinkopaneelihankkeen kokonaisteho on vuosina 2023–2024 yhteensä 1254 kilowattipiikkiä. Teho vastaa noin 55 sähkölämmitteisen omakotitalon kuluttamaa sähköä.