Ideasta yritykseksi – lue Hattarapuun ja Katherine Virolaisen tarina
Uutinen
Teksti ja kuvat: Janne Rantanen
Katherine Virolainen on kiitollinen, että International House Rauma ohjasi hänet yrityshaaveessaan Kaisa Kalliovuon luokse. ”Säästin todella paljon aikaa ja vaivaa”, Virolainen kehuu. Hänellä on hattara-automaatit Potkurissa ja Puuvillassa.
Katherine Virolainen on asunut Suomessa melkein 14 vuotta. Korkeakoulutetulla naisella on pitkä kansainvälinen työkokemus. Metsä Fibren ja Oraksen sijaisuuksien jälkeen ei työpaikkaa Rauman seudulta tuntunut löytyvän. Siksi Virolainen päätti kokeilla yrittäjyyttä, joka on ollut pidempään mielessä vaihtoehtona.
Bisnesidean hän löysi vanhasta kotimaastaan Hong Kongista. Palataan siihen myöhemmin.
– Netissä on paljon tietoa, mutta silti en löytänyt kaikkia vastauksia. Onneksi päätin kääntyä International House Rauman puoleen. Sieltä ohjattiin Kaisa Kalliovuon pakeille. Hänen ansiostaan olen säästänyt paljon aikaa ja vaivaa. Kaisa auttoi perustamaan yrityksen ja antoi arvokasta opastusta, Virolainen kertoo.
Kauniita herkkuja
Niin, se liikeidea. Isänsä luona vieraillessaan Virolainen kokeili hattara-automaattia. Hänen lapsensa olivat innoissaan, mutta niin näyttivät olevan aikuisetkin.
– Valittavana on monta kaunista muotoa ja makuyhdistelmää. On kiehtovaa seurata tuotteen valmistumista. Elämystä vahvistavat värivalot, videot ja musiikki. Tästä hattarasta tulee hyvä fiilis jo ennen kuin sitä saa maistaa, Virolainen kuvaa.
Virolaisen Hattarapuu-firman ensimmäinen automaatti otettiin käyttöön kesäkuussa Porin Puuvillassa ja toinen heinäkuussa kauppakeskus Potkurissa Raumalla.
Tekniset ongelmat haasteena
Uusi yrittäjä on kantapään kautta oppinut, että hattara-automaatti ei ole niin yksinkertainen kuin vaikkapa popcornkone.
– Tämä on kuin pieni tietokone. Ilmankosteus ja lämpötila vaikuttavat prosessiin, jota onneksi voi ohjata kännykän kautta. Teknisiä ongelmia on ollut myös maksujärjestelmän kanssa, Virolainen myöntää.
Vieläkö Virolainen etsii palkkatyötä?
– Tällä hetkellä keskityn Hattarapuuhun. Esille nousseet ongelmat pitää ratkaista. Myös markkinointia minun täytyy opetella. Ehkä hankin lisää automaatteja tai alan kehitellä toista liikeideaa. Mutta kun saan tämän bisneksen rullaamaan, kokopäivätyö voi hyvinkin taas kiinnostaa, tuore yrittäjä vastaa.
”Onneksi käännyin International House Rauman puoleen. Sieltä ohjattiin Kaisa Kalliovuon pakeille.”
Rauma opastaa melkein kädestä pitäen
Rauman kaupunki tukee monin tavoin uusia yrittäjiä ja yrittäjyyttä harkitsevia.
– Ei nyt ihan kädestä pitäen, mutta siihen suuntaan. Sparraamme liikeideaa. Opastamme kannattavuus- ja kustannuslaskelmien tekemisessä. Käymme yhdessä läpi rahoitusvaihtoehtoja, myyntiä ja markkinointia sekä lupa-asioita, Rauman yritysasiantuntija Kaisa Kalliovuo luettelee.
Rauma on ollut edelläkävijä. Suomen ensimmäinen uusyrityskeskus perustettiin Raumalla 35 vuotta sitten.
– Rauman tilanne on aika hyvä. Pystymme palvelemaan yrityksen koko elinkaaren ajan. Kaiken lisäksi palvelumme on yrittäjille maksutonta, Kalliovuo kehaisee.
Kalliovuo on auttanut myös Katherine Virolaista, jolla oma yritys on ollut pitkään haaveissa. Virolaisen liikeideaa Kalliovuo pitää ”aivan fantastisena”. Lisähaastetta yrittäjän tien alkuvaiheeseen on tuonut se, ettei Virolainen puhu suomea äidinkielenään.
– Kansainvälisiä asiakkaita meillä on ollut aina, mutta viime vuosina entistä enemmän. Esimerkiksi OL3-projektissa työskennelleitä on jäänyt Rauman seudulle.
Mitkä ovat yleisimpiä kysymyksiä, mitkä asiat yllättävät yrittäjyyttä pohtivia?
– Jokainen tapaus on niin erilainen, mutta se yllättää monet, miten paljon yrityksen perustaminen vie aikaa. Parissa viikossa se onnistuu harvoin. Eikä ainakaan, jos haetaan starttirahaa, lupia tai pankkirahoitusta, Kalliovuo vastaa.
Sekin saattaa yllättää, miten paljon pitää saada laskutettavaa, jotta yltää toivottuun tulotasoon. Näin etenkin, jos on aiemmin ollut vain palkkatöissä.
Miksi entistä useampi kuitenkin haluaa yrittäjäksi?
– Usein kyse on työn imusta ja vapaudesta. Monelle työn tekemisen muoto auttaa jaksamaan. Yrittäjyys koetaan mielekkääksi, uudeksi ja innostavaksi.
Perustaisinko oman firman?
Rauman kaupungilta saa neuvoja oman yrityksen perustamiseen, on sitten kyse toiminimestä, osakeyhtiöstä tai kevytyrittäjyydestä.
Uusille ja aloittaville yrityksille tarjoamme monipuolisia palveluja.
Palvelu on maksutonta ja luottamuksellista.
Voit varata ajan henkilökohtaiseen neuvontaan soittamalla numeroon 040 172 6142.
Business Rauma järjestää Ryhtyisinkö yrittäjäksi -webinaarin torstaina 26.9. klo 16.30. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille yritystoimintaa suunnitteleville. Ilmoittautumiset keskiviikkoon 25.9. mennessä osoitteessa lyyti.in/yrittaja2024.
Lisää verkossa: businessrauma.fi
Suomen ensimmäinen uusyrityskeskus perustettiin Raumalla 35 vuotta sitten.
Tämä juttu julkaistiin Rauma-lehdessä, joka ilmestyi 18.9. Jos lehti ei kolahtanut sinun postilaatikkoosi, anna siitä palautetta osoitteessa jakelupalaute.fi. Rauma-lehti on luettavissa sähköisesti Issuu-palvelussa.