Rauman kaupungin ympäristöterveydenhuolto on maanantaina 15.8. päättänyt kieltää uimisen Lillonkarin uimarannalla. Toistaiseksi voimassa olevan uimakiellon syynä ovat uimarannalta otetuissa uimavesinäytteissä todetut korkeat suolistoperäisten enterokokkibakteerien pitoisuudet.

Lillonkarin uimarannalta tiistaina 9.8. otetussa uimavesinäytteessä suolistoperäisten enterokokkien pesäkemäärä ylitti toimenpiderajan, joka on 200 pmy/100 ml. Suolistoperäisten enterokokkien pesäkemäärä oli noin 370 pmy/100ml.

Uusintanäytteessä torstaina 11.8. suolistoperäisten enterokokkien pesäkemäärä oli noin 3800 pmy/100 ml. Sovellettavat toimenpiderajat annetaan sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa pienten yleisten uimarantojen uimaveden laatuvaatimuksista ja valvonnasta.

Veden laatua seurataan tihennetysti. Uimakielto voidaan purkaa, kun sekä suolistoperäisten enterokokkien että Escherichia coli -bakteerin pitoisuudet kahdessa peräkkäisessä näytteessä alittavat sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa annetun toimenpiderajan.

Uimaveden laadun valvonnassa tutkitaan säännöllisesti suolistoperäisten enterokokkien ja Escherichia coli -bakteerin pitoisuuksia. Tutkimusten tarkoituksena on havaita mahdollinen ulosteperäinen uimaveden saastuminen. Ulosteperäisesti saastuneessa uimavedessä uimiseen liittyy sairastumisriski. Vedessä saattaa olla erilaisia tautia aiheuttavia bakteereita, viruksia ja alkueläimiä. Saastuneessa vedessä uiminen voi aiheuttaa vatsatautia, ihotulehduksia tai silmätulehduksia.