Työkokemusta turvallisessa ympäristössä
Uutinen

Teksti: Marko Östman
Kuvat: Nuorten työpajan mediaosasto
Rauman nuorten työpaja muutti vuodenvaihteessa Sinkokadulta Kuovinkujalle. Nyt nuorisopalvelut toimivat entistä tiiviimmin samassa paikassa. Yksilöllisiin tarpeisiin pohjautuva matalan kynnyksen toiminta tarjoaa nuorille mahdollisuuden oppia ja löytää oma alansa.
Nuorten työpaja
- Nuorten työpajassa opitaan uusia taitoja ja kerrytetään kokemusta kuljetuksen ja logistiikan, metalli- ja puutöiden, kahvilan ja keittiön, sekä median parissa.
- Nuorten työpajassa opitaan uusia taitoja ja kerrytetään kokemusta kuljetuksen ja logistiikan, metalli- ja puutöiden, kahvilan ja keittiön, sekä median parissa.
- Pajajakson aikana nuori saa tietoa työllistymis- ja koulutusmahdollisuuksista, opastusta omien jatkosuunnitelmien tekemiseen sekä toteuttamiseen ja tarvittaessa tukea arkielämään.
Kuovin nuorisotalon keittiöstä leviää kotoisen lämmin puuron tuoksu, pitkän pöydän äärestä kantautuu ohjaajien ja nuorten hyväntuulinen puheensorina. Nuorisopäällikkö Rea Poikonen ja valmennuskoordinaattori Tomi Aalto korostavat juuri tällaisen yhteisöllisyyden ja helposti lähestyttävyyden merkitystä.
– Kokoonnumme aina yhdessä samaan tilaan aamupalalle ja lounaalle. Kaiken keskiössä on nuorilähtöisyys. Jokaisella nuorella on oma tavoitteiden mukainen valmennussuunnitelma. Vastaamme tarpeisiin oikea-aikaisesti ja joustavasti, Poikonen kertoo.
Rauman nuorisopalvelut on toiminut Kuovin tiloissa tammikuusta 2025 lähtien. Hj. Nortamon koulun teknisen työn moduulit saivat uuden elämän nuorten työpajan puun-, metallin-, kuljetuksen ja median tiloina.
– Olemme saaneet nuorilta positiivista palautetta siitä, että tänne on helppo tulla ja täällä viihtyy. Turvalliset tilat ovat keskeisellä paikalla Raumaa ja ne on suunniteltu tarpeita vastaaviksi, Aalto sanoo.

Oppia käytännön tekemisen kautta
Työpajalle tullaan pääsääntöisesti joko TE-asiantuntijan lähettämänä työkokeilusopimuksella, oppilaitosten tai kaupungin etsivän nuorisotyön kautta.
– Työpaja tarjoaa mahdollisuuden kokeilla eri aloja konkreettisten töiden kautta. Oppilaitoksista tullaan koulutussopimuksella tai tuetulla sopimuksella, ja täällä voidaan suorittaa opintoja ja antaa näyttöjä, Poikonen taustoittaa.
Kuljetus- ja logistiikkatyöosasto on mukana kierrätystoiminnassa huolehtien tavaroiden siirroista ja varastoinnista. Keittiössä nuoret valmistavat aamupalan ja lounaan, sekä työskentelevät Rauman Pääkirjaston kahvilassa. Mediaosasto puolestaan otti tämän artikkelin valokuvat.

Yritykset, yhdistykset ja yksityishenkilöt voivat ostaa työpajalta palveluita. Tekniikkaosasto tekee erilaisia tilaustöitä, kuten esimerkiksi taloyhtiöiden pyörä- ja roskakatoksia, ovia ja leikkimökkejä, sekä kalusteiden entisöintejä.
– Konkretia on tärkeää, sillä tekemällä oppii parhaiten. Työpajalla opitaan turvallisessa ympäristössä niin varsinaisen työn tekemistä kuin esimerkiksi asiakaspalvelua, Aalto sanoo.
Kenelle?
Nuorten työpaja tavoittaa aktiivisesti vuositasolla keskimäärin noin 140 ja kohtaa noin 200 nuorta. Etsivä nuorisotyö tarjoaa kaikille alle 29-vuotiaille mahdollisuuden henkilökohtaiseen ohjaukseen ja tukeen. Etsivät nuorisotyöntekijät palvelevat koulutuksen tai työelämän ulkopuolella olevia nuoria sekä niitä, jotka toivovat apua askarruttaviin asioihin.