Ajankohtaista

Useilla Rauman uimarannoilla on todettu runsaasti sinilevää

Pelastusrengas Otanlahden uimarannalla.

Rauman terveysvalvonta on havainnut sinilevää tänään tai viime viikolla runsaasti Saharannan, Otanlahden, Mantereenpään, Merikylpylän saunojen ja Tenhonperän uimarannoilla. Pieniä määriä sinilevää on havaittu Kaaronjärven, Kaljasjärven, Lapin, Narvin kesäkodin ja Poroholman lomakeskuksen uimarannoilla. Sinilevää ei ole havaittu Bergströmin lammen, Lillonkarin, Noitajärven ja Pitkäjärven uimarannoilla. Sinilevän määrä vedessä voi vaihdella nopeasti jopa saman päivän aikana, joten uimarin kannattaa itse arvioida silmämääräisesti uimaveden sinilevätilanne aina ennen uimista.

Osa sinilevistä voi tuottaa maksa- tai hermomyrkkyjä. Myrkkyjen lisäksi sinilevä voi tuottaa muun muassa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä. Sinilevä voi aiheuttaa iho-oireita, vatsaoireita (pahoinvointi, mahakipu, ripuli, oksentelu) tai flunssan kaltaisia oireita (nuha, päänsärky, silmien ärsytys, kuume). Jos uimavedessä on selvästi havaittavissa sinilevää, vedessä ei pidä uida eikä lapsia tai lemmikkieläimiä pidä päästää rantaveteen leikkimään tai uimaan. Vettä ei myöskään saa käyttää juoma-, löyly- tai pesuvetenä. Sinilevää sisältävällä vedellä ei pidä kastella sellaisenaan syötäviä vihanneksia tai marjoja. Sinilevämyrkyt ovat aiheuttaneet leväpitoista vettä juoneiden eläinten kuolemia.

Rauman kaupungin terveysvalvonta ottaa säännöllisesti näytteitä yleisten uimarantojen uimavesistä ja tarkkailee uimarantojen sinilevätilannetta. Ajantasaiset tiedot Rauman terveysvalvonnan tekemän uimavesien valvonnan tuloksista löytyvät terveysvalvonnan nettisivuilta.

Lisätietoja sinilevästä saa esimerkiksi ympäristöhallinnon nettisivuilta.