Soitinesittelyt

Viulu

Viulu on kaunisääninen soitin, joka sopii sekä orkesteri- että soolosoittoon. Viuluja on saatavilla eri kokoisina, joten jokaiselle soittajalle löytyy sopiva vaihtoehto. Soittamisen voi aloittaa jo 3–4-vuotiaana.
Musiikkiopistolta voi vuokrata viulun, joten omaa soitinta ei tarvitse heti hankkia.
Soittotuntien lisäksi oppilas pääsee nopeasti mukaan orkesteriin.
Alttoviulu

Alttoviulu on kooltaan hieman viulua suurempi ja soi matalammalta. Se on tärkeä soitin monissa yhtyeissä ja orkestereissa. Sen tumma ääni tekee siitä erinomaisen myös soolosoittimena. Alttoviuluja on saatavilla eri kokoisina, ja soittamisen voi aloittaa jo 3–4-vuotiaana.
Musiikkiopistolta voi vuokrata alttoviulun, joten omaa soitinta ei tarvitse heti hankkia. Soittotuntien lisäksi oppilas pääsee nopeasti mukaan orkesteriin.
Sello

Sello on matalaääninen jousisoitin, ja sellon soitto on mahdollista aloittaa jo alle kouluikäisenä.
Musiikkiopistolla on selloja vuokrattavana, joten omaa soitinta ei välttämättä heti tarvitse hankkia. Soittotuntien lisäksi oppilas pääsee nopeasti mukaan orkesteriin.
Kontrabasso

Kontrabasso on jousisoitinperheen suurikokoisin soitin. Kontrabassolla on tärkeä rooli orkesterissa, koska se luo orkesterin sointiin syvyyttä matalan äänialansa ansiosta.
Soittotuntien lisäksi oppilas pääsee nopeasti mukaan orkesteriin.
Kitara

Kitara on monipuolinen kielisoitin. Yleensä sopiva ikä aloittaa kitara on noin 7–9 vuotta. Kitara voi joskus olla pienemmille lapsille fyysisesti raskas soitin, joten ei haittaa, vaikka opinnot aloittaisi vähän vanhempana.
Kitara on verrattain edullinen soitin, ja oman kitaran hankinta heti soittotaipaleen alkupuolella onkin mahdollista.
Kitaraa voi soittaa jo alusta alkaen yhdessä muiden oppilaiden kanssa niin pienemmissä kokoonpanoissa kuin isommassa kitaraorkesterissakin.
Harmonikka

Harmonikan soiton voi aloittaa jo nuorena, ja soitin soveltuu monenlaiseen musiikkiin.
Harmonikan ääni syntyy vapaasti värähtelevissä vapaalehdykkäkielissä.
Musiikkiopistolta voi halutessaan vuokrata soittimen, eikä omaa tarvitse heti ostaa.
Piano

Piano on soolo- ja säestysinstrumentti, jolla voi soittaa sekä klassista että kevyttä musiikkia. Pianolla pääsee myös soittamaan yhdessä muiden kanssa ja osallistumaan ryhmätunneille.
Harrastusta varten tarvitset kotona akustisen pianon ja aikaa harjoitteluun. Pianonsoiton voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa.
Laulu

Laulutunneilla opit laulutekniikkaa, joka helpottaa äänentuottoa ja laulamista.
Opinnoissa voit valita joko klassisen- tai pop-jazz lauluopinnot.
Poikkihuilu

Poikkihuilu kuuluu puupuhallin-soitinryhmään, vaikka se valmistetaan metallista. Ääni syntyy, kun suukappaleen reikään kohdistetaan sopivassa kulmassa puhallus.
Sopiva aloitusikä on 7 vuodesta ylöspäin. Pienille soittajille on olemassa niin sanottuja käyriä suukappaleita, joilla soitto onnistuu helpommin.
Soittotuntien lisäksi voi osallistua heti yhteismusisointiin puhallinorkesterissa.
Klarinetti

Klarinetti on soinniltaan pehmeä ja kuulas puupuhallinsoitin. Yksi klarinetin erityispiirteistä on äänialan laajuus: muhkeat matalat äänet soivat komeasti, ja kirkkaisiin korkeuksiin päästään kiipeämään opintojen edetessä.
Klarinettiharrastuksen aloittamiseen sopiva ikä on yleensä koulutien alkaessa, noin 7 ikävuodesta ylöspäin. Klarinetilla voi soittaa kattavasti erilaista ohjelmistoa, niin klassista musiikkia, rytmimusiikkia kuin tuoreimpia pop-hittejä.
Soittotuntien lisäksi voi osallistua heti yhteismusisointiin puhallinorkesterissa.
Saksofoni

Saksofoni kuuluu puupuhaltimien soitinperheeseen, ja saksofonilla voi soittaa kaikenlaista musiikkia, esimerkiksi pop-, jazz- ja bluesmusiikkia.
Yleinen aloitusikä 8–10 vuotta, ja musiikkiopistolta voi vuokrata soittimen.
Soittotuntien lisäksi voi osallistua heti yhteismusisointiin puhallinorkesterissa.
Oboe

Oboe on puupuhallin, jota on helppo kuljettaa, koska se voidaan purkaa osiin ja kuljettaa esimerkiksi selkärepussa.
Oboen ääni on selkeä, ja se kuuluu hyvin suurenkin orkesterin läpi. Opistolta voi halutessaan vuokrata soittimen, eikä omaa tarvitse heti ostaa.
Soittotuntien lisäksi voi osallistua heti yhteismusisointiin puhallinorkesterissa.
Fagotti

Fagotti on puupuhallin, joka on äänialaltaan matalin verrattuna muihin puupuhaltimiin. Musiikkiopistolta voi vuokrata fagotin soittoharrastusta aloittaessa.
Soittotuntien lisäksi voi osallistua heti yhteismusisointiin puhallinorkesterissa.
Trumpetti

Trumpetti on puhallinsoitin, joka kuuluu vaskisoitinten perheeseen. Trumpetista saadaan ääni puhaltamalla soittimen suukappaleeseen ja päristelemällä samalla huulia. Trumpetti soveltuu hyvin monipuolisesti erilaisiin musiikkityyleihin ja orkesterikokoonpanoihin.
Yleensä trumpetin soitto aloitetaan 7–8-vuotiaana. Nuorimmat soittajat aloittavat taskutrumpetilla tai kornetilla.
Musiikkiopistolta on mahdollista vuokrata soittimia, eli alkuun ei omaa soitinta tarvitse hankkia. Soittotuntien lisäksi voi osallistua heti yhteismusisointiin puhallinorkesterissa.
Käyrätorvi

Käyrätorvi on puhallinsoitin, joka kuuluu vaskisoitinten perheeseen. Käyrätorven ääniala on laaja ja sitä käytetään monenlaisessa orkesterimusiikissa ja erilaisissa pienyhtyeissä. Opistolta voi vuokrata viuluja eikä omaa tarvitse heti ostaa. Viulutuntien lisäksi oppilas pääsee lähes heti soittamaan myös orkesteriin.
Käyrätorven soiton voi aloittaa jo 5-vuotiaana, vaikkakin yleistä on aloittaa alakouluikäisenä.
Soittotuntien lisäksi voi osallistua heti yhteismusisointiin puhallinorkesterissa.
Pasuuna

Pasuuna on puhallinsoitin, joka kuuluu vaskisoitinten perheeseen. Ääni muodostetaan puhaltamalla suukappaleeseen tiukasti puristettujen huulien välistä.
Pasuunalla pystyy soittamaan erilaisia ääniä soittimen putken pituutta säätämällä. Soittotuntien lisäksi voi osallistua heti yhteismusisointiin puhallinorkesterissa.
Baritonitorvi

Baritonitorvi on vaskisoitin, joka sopii hyvin mukaan monenlaisiin musiikkityyleihin.
Baritonitorvesta saa monenlaisia ääniä venttiilikoneiston ja puhalluksen säätelyn avulla.
Baritonitorvi on on tärkeä soitin erilaisissa kamarimusiikkikokoonpanoissa ja vaskiyhtyeissä. Soittotuntien lisäksi aloittava oppilas voi osallistua heti yhteismusisointiin puhallinorkesterissa.
Tuuba

Tuuba kuuluu vaskipuhallinperheeseen ja se on vaskipuhaltimista suurin ja matalaäänisin.
Tuuban soittoa voi kuulla esimerkiksi pop-, jazz- ja rock- bändeissä sekä big bändeissä, sinfoniaorkestereissa ja puhallinorkestereissa. Soittotuntien lisäksi aloittava oppilas voi osallistua heti yhteismusisointiin puhallinorkesterissa.
Lyömäsoittimet

Lyömäsoittimiin kuuluu rumpujen lisäksi suuri määrä mielenkiintoisia soittimia. Rumpusetin lisäksi pääset tutustumaan mm. patarumpuihin, marimbaan, ksylofoniin ja moniin eri lyömäsoittimiin.
Lyömäsoittimilla pääset soittamaan monipuolista musiikkia rokista klassiseen ja pääset soittamaan orkesteriin ja bändeihin.
Pop/jazz-piano

Pop/jazz-pianon opiskelussa keskitytään sekä yksinsoittoon että bändisoittoon. Nuottien harjoittelun lisäksi sointumerkit, säestäminen sekä korvakuulolla soittaminen tulevat tutuiksi. Sähköiset kosketinsoittimet ja erilaiset soundit ovat osa pop/jazz-musiikkia.
Soitettava ohjelmisto on laaja: kansanmusiikista jazzmusiikkiin ja rock musiikista nykypäivän musiikki-ilmiöihin.
Pop/jazz-pianonsoiton harrastus sopii kaiken ikäisille. Opiskelu ja kehitys tapahtuu yksin sekä yhdessä tekemällä.
Sähkökitara

Sähkökitara on monipuolinen soitin, jota käytetään monissa musiikin eri tyylilajeissa, kuten metallissa, kantrissa, bluesissa ja jazzissa.
Sähkökitara on tärkeä soitin osana erilaisia bändejä ja muita kokoonpanoja.
Sähköbasso

Sähköbasso on sähköinen versio akustisesta bassokitarasta, ja se on tehty sähkökitaran esimerkin mukaan.
Suositeltu aloitusikä on noin 9–10 vuotta. Basso on tärkeä soitin osana erilaisia bändejä ja muita kokoonpanoja.