Ajankohtaista

Hävikkiviikko innosti raumalaisia lapsia ja nuoria lautashävikin vähentämiseen

Kuva: Koululainen juo maitoa leipä kädessä

Rauman kaupungin perusopetuksessa ja lukiossa vietettiin syyskuussa Hävikkiviikkoa. Teemaviikon aikana oppilaita kannustettiin erityisesti lautashävikin vähentämiseen. Rauman perusopetuksessa ja lukiossa haasteeseen tartuttiin innolla.

– Tavoitteena oli viikon ajan alittaa koulukohtainen lautashävikin keskiarvo 20 grammalla päivässä. Kaikki peruskoulut onnistuivat, joten koululaiset palkitaan jäätelöillä ennen syyslomaa. Erityismaininnan saa Vasaraisten koulu, jossa lautashävikin lukema oli viikon ajalta pyöreä nolla, palvelupäällikkö Rami Iltanen kertoo.

Peruskoulujen yhteenlasketun lautashävikin keskiarvo oli päivässä 10 grammaa ja lukiossa 49 grammaa oppilasta kohti.

– Lähes kaikki Rauman peruskoulut pääsivät alle 10 gramman. Se on todella hyvä tulos. Olisi hienoa, jos lautashävikit pysyisivät tulevaisuudessakin näin pieninä. Kannustamme koululaisia ottamaan sen kokoisia ruoka-annoksia, jotka he jaksavat varmasti syödä, Iltanen toteaa.

Suurin kokonaishävikki tuli pasta-kasvisvuoasta ja salaatista. Vähiten hävikkiä syntyi uunimakkarasta, perunasoseesta ja coleslaw-salaatista.

– Tämän olemme huomioineet jo seuraavassa ruokalistassa. Korvaamme pasta-kasvisvuoan pasta-kalavuoalla. Suosikkiruoka, uunimakkara ja perunasose, jatkaa edelleen koulujen ruokalistalla kuuden viikon välein, Iltanen kertoo.

Tarjoiluhävikki vaatii tarkempaa tarkastelua

Hävikkiviikon aikana Rauman koulujen kokonaishävikistä lautashävikin määrä oli 21 prosenttia, valmistushävikin 7 prosenttia ja tarjoiluhävikin 55 prosenttia. Varastohävikkiä tuli 2 prosenttia ja ruoka-apuna lahjoitettiin noin 15 prosenttia.

Iltasen mukaan ruoka- ja puhtauspalveluissa on keskityttävä erityisesti tarjoiluhävikin vähentämiseen, sillä se muodostaa noin puolet ruokahävikin määrästä. Ruokahävikkiä mitataan ja kirjataan myös hävikkiviikon ulkopuolella päivittäin.

– Tarjoiluhävikkiä syntyy, jos linjastojen tarjoiluastioihin jää ruokaa. Elintavikelainsäädännön mukaan jo tarjolla ollutta ruokaa ei saa lämmittää uudelleen eikä tarjoilla seuraavan päivän aterioilla, mutta ruokaa voidaan lahjoittaa ruoka-apuna välittömästi ruokailujen jälkeen, Iltanen selventää.

Rauman ruoka- ja puhtauspalveluissa on käytössä Hävikkimestari-ohjelma, johon ruokahävikki kirjataan syntysyiden mukaan. Järjestelmä antaa arvokasta tietoa siitä, kuinka paljon tiettyä ruokaa tulee valmistaa ja laittaa tarjolle.