Moni raumalaislapsi saa ensikosketuksensa purjehdukseen ja vesilläoloon partioharrastuksen kautta. Raumalla toimii kaksi meripartiolippukuntaa, Rauman Partiotytöt ja Myrskypojat. Rauman Partiotytöissä ja Myrskypojissa on molemmissa noin 180 jäsentä. Myrskypojat on yksi Suomen pisimpään meripartiota harjoittaneista lippukunnista. Tämän hetken tunnetuin raumalainen meripartiolainen lienee Mauri De Meulder, joka on osa Tapio Lehtisen Galiana WithSecuren miehistöä Ocean Globe Race -maailmanympäripurjehduksella.

Vaikka iso osa meripartiolippukuntien toiminnasta vastaakin perinteistä partiotoimintaa, kesäisin liikutaan paljon vesillä. Meripartiolippukunnat järjestävät ilta- ja viikonloppupurjehduksia sekä pidempiä, noin viikon mittaisia, matkapurjehduksia mahdollisuuksien mukaan.

– Meripartio antaa lapsille ja nuorille hyvät valmiudet sekä perusymmärryksen turvalliseen ja kestävään vesillä liikkumiseen. Monille veneily jää pysyväksi osaksi elämää myös partion ohella, Partiotyttöjen lippukunnanjohtaja Kaisa Keskiväli toteaa.

– Myrskypojat pyrkii tekemään suunnilleen kolme matkapurjehdusta kesässä, ja ne ovatkin toiminnan kulmakiviä. Niillä pääsee näkemään paikkoja, harjoittelemaan yhteistyötä ja syventämään omaa osaamista vesillä, Myrskypoikien lippukunnanjohtaja Hans Pihlajamäki kertoo.

Talvikaudella partiolaiset harjoittelevat veneilyyn liittyvää teoriaa, kuten merimerkkejä ja esimerkiksi turvallisuuteen liittyviä asioita. Veneiden huolto kuuluu luonnollisesti myös talveen. Veneiden ollessa telakalla meripartiolaiset retkeilevät, pitävät leirejä ja osallistuvat isompiin talvitapahtumiin. Viikkotoimintaan saattaa kuulua esimerkiksi lähiluonnossa liikkumista, ensiapua ja muuta mielekästä tekemistä, mitä ryhmät itse johtajiensa johdolla järjestävät.

Veneilytaidot karttuvat purjehduksilla

Jokaiselle meripartioryhmälle järjestetään oma iltapurjehdus kesäkaudella. Purjehdukset tehdään joko Myrskypoikien 12-henkisellä Meripurakk-veneellä, Partiotyttöjen 6-henkisellä Stillalla tai tarvittaessa molemmilla. Iltapurjehdukset ovat 2-3 tunnin mittaisia retkiä, joilla opetellaan purjehtimisen perustaitoja. Lisäksi järjestetään avoimia purjehduksia, joille voivat ilmoittautua kaikki lippukuntien jäsenet.

– Purjehduksilla lapset ja nuoret oppivat käytännönläheisesti purjehduksen perusteita. Jokaisella kerralla käydään läpi turvallisuusasiat, laiturista irrottautuminen, purjeiden nosto ja ohjaaminen. Partiolaiset pääsevät itse aktiivisesti osallistumaan purjehdukseen joko venettä ohjaamalla tai säätämällä purjeita. Tärkeää on tietysti myös yhdessäolo, Kaisa Keskiväli sanoo.

Veneellä nähdään myös, millaisista tehtävistä kukin partiolainen selviytyy. Vastuun määrä kasvaa sitä mukaa, kun taidot ja vastuuntunto karttuvat.

– Partion perusajatus on kasvattaa vastuullisia ja johtamistaitoisia nuoria. Partiolainen voi alkaa johtaa omaa ryhmäänsä 15-vuotiaana, jolloin hän vastaa oman porukkansa toiminnasta. Pienryhmien vetäminen kasvattaa nuorten vastuun ottoa ja ryhmänjohtamistaitoja, sillä oman ryhmän retkien ja leirien järjestelyt hoidetaan suureksi osaksi itse, Keskiväli kertoo.

15-vuotias voi suorittaa veneenohjaajakurssin, jonka jälkeen saa toimia vahtipäällikkönä, tai olla päällikkönä pienemmillä veneillä Rauman edustan purjehduksissa.

– Partiojohtajat voivat suorittaa kipparikurssin täytettyään 18-vuotta. Kurssi antaa oikeuden purjehtia esimerkiksi Meripurakalla Rauman edustaa pidemmällekin, Pihlajamäki sanoo.

Arvokkaat eväät tulevaisuuteen

Vastuun ja johtajuuden opettelun lisäksi partiotoiminta antaa kokemuksia ja elinikäisiä ystävyyssuhteita.

– Harrastus tuo saman henkisiä nuoria yhteen, ja erityisesti purjehdukset tarjoavat ikimuistoisia kokemuksia. Itselleni arvokkaimpia partiomuistoja ovat hetket, jolloin pääsin toimimaan itseäni vanhempien kanssa tasavertaisena miehistön jäsenenä. Yhteiset kokemukset ovat luoneet monia kestäviä ystävyyssuhteita, jotka ovat pysyneet tiiviinä myös harrastuksen jälkeen, Hans Pihlajamäki kertoo.

– Vaikka kaikista ei merenkävijöitä tulisikaan, partiossa saadut opit ja kokemukset ovat hyödyksi myös jatkossa opiskelu- ja työelämässä, Keskiväli komppaa.