Rauman nuoriso-ohjaajien mukaan erilaisten sähkösavukkeiden suosio on noussut viime aikoina runsaasti nuorten keskuudessa. Nuorten suosiossa ovat muun muassa kertakäyttöiset sähkösavukkeet eli puffit.

– Vaikka puffit ovat niin sanotusti kertakäyttöisiä, yhdestä puffista voi saada satoja imuja. Savukkeita saa sekä nikotiinilla että ilman ja myös eri makuisina, nuoriso-ohjaaja Sanna-Kaisa Lähde sanoo.

Puffien ulkonäkö on tehty houkuttelevaksi väreillä ja erilaisilla kuvilla. Nuoriso-ohjaajat muistuttavat raumalaisia nuoria tupakkatuotteiden ikärajoista ja haitoista.

– Alle 18-vuotiaalle ei saa lain mukaan myydä nikotiinillisia tai nikotiinittomia tupakkatuotteita tai sähkösavukkeita. Myös näiden hallussapito on laissa kiellettyä, Lähde kertoo.

Lähteen mukaan sähkösavukkeiden haitoista ei ole vielä tarkkaa tietoa ja pitkäaikaisvaikutuksista saadaan tutkimustietoa vasta vuosien päästä.

– Höyrystä, jota syntyy sähkösavukenesteen kuumentuessa, on kuitenkin löydetty terveydelle haitallisia aineita, Lähde sanoo.

Nuoriso-ohjaajilla on myös iso huoli nuorten nuuskan käytöstä. Ohjaajat toteuttivat Rauman yläkouluissa syys-lokakuussa aiheeseen liittyviä luentoja osana Säkitön syyskuu -kampanjaa.

– Myös nuuska on nuorten suosiossa, ja he tuntuvat saavan sitä todella helposti. Olemme kiinnittäneet huomiota siihen, että nuoret puhuvat paljon nuuskasta, sen myymisestä ja rahan hankkimisesta nuuskan avulla, Lähde kertoo.

Nuoriso-ohjaajat ovat tavanneet Kuovin nuorisotalolla nuoria, jotka ovat riippuvaisia nuuskasta jo seitsemännellä luokalla. He toivovat, että huoltajat keskustelisivat nuorten kanssa päihteistä avoimesti.

– Kuovin nuorisotalo on päihteetön tila, jossa ohjaajat tekevät reppu- ja taskutarkastuksia satunnaisesti. Jos nuoren hallusta löytyy päihteitä, teräaseita tai muuta laitonta, nuoriso-ohjaajat soittavat yhdessä nuoren kanssa huoltajalle. Luvattomien aineiden ja välineiden käytöstä sekä hallussapidosta olemme yhteydessä myös poliisiin ja lastensuojeluun, Lähde kertoo.

Nuorisopalvelut haluaa tukea osaltaan nuorten hyvinvointia ja puuttua nuorten päihteiden käyttöön yhteistyössä huoltajien kanssa. Mikäli huoltajia mietityttää oman nuoren päihteiden käyttö, he voivat ottaa yhteyttä nuoriso-ohjaajiin tai koulun terveydenhoitajaan.