Joulukaupunki Rauma lahjoittaa pitsikuvioisen Rauma-neulepaidan mallin kaikkien raumalaisten ja muiden neulojien vapaaseen käyttöön. Mallin ovat suunnitelleet pitsitaiteilija Tarmo Thorström ja Katrina Salo. Inspiraationa ovat toimineet Uus kultseppä ja Mandeljepyri-pitsit.

– Olemme erittäin iloisia voidessamme vihdoinkin julkaista raumalaisille joululahjaksi suunnitellun Raumalle tunnusomaisen pitsivillapaitamallin. Toivomme näkevämme Rauma-neuleita runsaasti käytössä. Koeneulojamme ovat valmistaneet pikaisesti omat neuleensa ja odottavat jo, että pääsevät niitä julkisesti esittelemään, kaupunkikehitysjohtaja Satu Saarinen kertoo.

− Raumalla on vuosisatoja jatkunut elävä pitsinnypläämisen perinne. Vaikka pitsien käyttö on alkanut vaatetuksesta, niin nykypäivänä pitsiä ei juuri vaatteissa näy. Ajat muuttuvat ja perinteet elävät ja siksi olen onnellinen, että olen pystynyt uudistamaan pitsipukeutumisen ideaa nykypäivän olosuhteisiin. Suomessa on sitä paitsi moninkertainen määrä neulojia nyplääjiin nähden, joten siltäkin osalta tämä edistää myös raumalaisen nypläysperinteen asiaa, pitsitaiteilija Tarmo Thorström toteaa.

Pitsitaiteilija Tarmo Thorström on valinnut myös Rauma-neuleessa käytettävän langan. Kaksisäikeinen Myrskyluodon Villa -hahtuvalanka on eurajokelaisen Ali-Unkin lammastilan ahvenanmaanlampaiden villaa. Lankaa on myynnissä Ali-Unkin tilapuodissa ja verkkokaupassa sekä myrskyluodonvilla.fi-sivuston verkkokaupassa. Neuleessa voi käyttää myös muuta vastaavan paksuista villalankaa.

– Haastamme raumalaiset ja kaikki muutkin innokkaat neulojat tarttumaan puikkoihin ja neulomaan koko suvulle joululahjoiksi ihania pitsivillapaitoja, jotka sopivat loistavasti sekä naisille että miehille. Lisäksi pitsimalli toimii vaikkapa pipoissa, Satu Saarinen vinkkaa.

Rauma-neuleen ohje on veloituksetta jaossa paikallisissa neuleliikkeissä, Rauman kirjastoissa, museokaupassa sekä Palvelupiste Pyyrmanissa ja ladattavissa sähköisenä kaupungin joulusivustolla www.pitsikaupunginjoulu.fi. Ohjeesta on valmisteilla myös englanninkielinen versio.

Raumaneuleen ohje