Taiteilija Christoph Mügge
Taiteilija Christoph Mügge. Kuva Johan May Nitschke

Rauman taidemuseossa ja Taidetila Muijalassa kesäkuun 7. päivä avautuva Lumoava vaiva on kolmas kansainvälinen Rauma Triennale -näyttely, jonka juuret ulottuvat Rauman taidemuseossa järjestettyihin Itämeren alueen biennaaleihin. Lumoava vaiva levittäytyy Rauman taidemuseoon ja Taidetila Muijalaan, tuoden yhteen 13 taiteilijaa ja taiteilijaryhmää, jotka käsittelevät vaivannäön teemaa omakohtaisesti, kriittisesti ja uteliaasti. Näyttely on esillä 7.6.–21.9.2025 Rauman taidemuseossa, Kuninkaankatu 37, Rauma ja 7.6.–3.8.2025 Taidetila Muijalassa, Soukontie 61, Reila. 

– Monenlaiset vaivat ovat myös rikkaus. Näyttelyssä hahmotellaan laajempaa ymmärrystä vaivan käsitteelle ja kannustetaan yhteiseen vaivannäköön mukaan kutsuvan yhteiskunnan eteen, näyttelyn kuraattori Sanna Karimäki-Nuutinen taustoittaa.

Triennalessa vaivannäkö on huolenpidon ele, sitoutumista pitkäjänteiseen työhön ja kutsu konkreettisiin tekoihin. Saavutettavuutta ja erilaisia olemisen tapoja katsotaan esimerkiksi rampataiteen, esteettömyyskritiikin ja neurokirjon tematiikan kautta – omintakeisesti ja usein myös huumorilla. Myyttien ja rituaalien uudelleentulkinnat teoksissa kehottavat katsomaan totuttua toisin. Moni teos kutsuu yleisön mukaan, luo tilaa yhdessä oppimiselle ja jaetulle vaivalle. Taiteilijat ovat: Minna Bengs (FI), Alan Bulfin (IE), Matthew Cowan (NZ), Ida Sofia Fleming (FI), Laura Hetemäki (FI), Isa Hukka (FI), Hele Okkonen (FI), Minjee Hwang Kim (KR), Christoph & Sebastian Mügge (SE), Laura Põld (EE) & Gary Markle (CA) sekä Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen (FI). 

Vaivannäköä yhteisöllisyyden eteen

Osa näyttelystä rakentuu Pyhärannan Reilassa sijaitsevaan Taidetila Muijalaan, jossa kuraattoreina toimivat Roos Hermsen (NL) ja Serhii Varlamov (UA). Kansainvälisen taiteilijaresidenssi Muijalan toiminta perustuu taiteen vapauden ja vertaistuen, hitaan työskentelyn ja taiteilijoiden hyvinvoinnin tukemiseen. 

– Uskomme, että yhteinen vaivannäkö luo tilaa vuoropuhelulle ja kohtaamiselle eri ryhmien ja yleisöjen välillä, ja nostaa esiin saavutettavuuden ja inklusiivisuuden teemoja, jotka usein jäävät vähemmälle huomiolle, Muijalan perustaja Hermsen kuvailee.

Muijalassa nähdään myös Soft Fascination -näyttely, jossa huolenpidon ja läheisyyden teemat kietoutuvat ekologiseen ajatteluun. Näyttelyn ovat kuratoineet Hermsen ja Kirstin Broussard (DE). 

Kohti saavutettavampaa taidekokemusta 

Triennalen yhtenä tavoitteena on kehittää saavutettavuutta osana museotyötä. Näyttelyyn on tuotettu opas selkokielisine tiivistelmineen ja saavutettava visuaalinen ilme, jonka on suunnitellut Susanna Liikala Rauman taidemuseolta. Ilmettä inspiroi Vanhan Rauman miljöö, joka sekin vaatii omistautumista ja vaivannäköä.

Tänä keväänä yli kaksisataavuotiaan taidemuseorakennuksen alakerran saavutettavuus on ottanut harppauksen uuden henkilönostimen myötä. Taidetila Muijala on saavutettavissa oman auton lisäksi seutuliikenteen bussilla 220, polkupyörällä matkan Raumalta taittaa noin tunnissa. Lauantaista 7.6. alkaen Muijalassa on viikonloppuisin avoinna myös pop up-kesäkahvila ja taidemyymälä.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä