Ajankohtaista

Rauman ilmastosuunnitelma tähtää ilmastovaikutukset huomioiviin ratkaisuihin

Ilmakuva Raumalta meren läheisyydessä sijaitsevasta asuinalueesta.

Rauman kaupungin ilmastosuunnitelma on valmistunut. Ilmastosuunnitelma on osa Rauman kaupunkistrategiaa konkretisoivaa kestävän kehityksen ohjelmaa. Kaupunginhallitus käsittelee suunnitelmaa kokouksessaan maanantaina 13.5.

Ilmastosuunnitelman laatimisessa on ollut keskeisessä roolissa ympäristöministeriön myöntämä avustus, joka on mahdollistanut tavoitteellisen ja osallistavan suunnittelun yhdessä Ramboll Finlandin kanssa.

– Rauma on tehnyt pitkäjänteistä ilmastotyötä Hiilineutraalit kunnat HINKU-verkostossa. Tämä työ on johtanut ilmastosuunnitelman valmistumiseen, joka on tärkeä askel kohti kestävämpää tulevaisuutta. Suunnitelmassa määritellään Rauman kaupungin ilmastotavoite, ilmastotyön sisäinen organisoituminen sekä tunnistetaan keinot tavoitteen saavuttamiseksi, kestävän kehityksen koordinaattori Anna Meriruoho kertoo.

Rauman kaupunki on sitoutunut HINKU-tavoitteeseen eli vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosentilla vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Suunnitelmassa on tunnistettu kahdeksan kärkitoimenpidettä ilmastotavoitteen saavuttamiseksi:

  1. Luodaan edellytykset vähähiiliselle ja resurssitehokkaalle yhdyskuntakehitykselle
  2. Vähennetään liikenteen ja liikkumisen aiheuttamia ilmastovaikutuksia
  3. Lisätään yhteistyötä energiatehokkuuden parantamiseksi ja uusiutuvan energian käytön lisäämiseksi
  4. Integroidaan ilmastonäkökulma kaikkeen päätöksentekoon
  5. Vähennetään kaupungin ja kaupunkikonsernin hankintojen ilmastovaikutuksia
  6. Vähennetään Rauman kaupungin hallinnoiman kiinteistökannan ilmastopäästöjä
  7. Edistetään kaupungin konserniyhtiöiden vastuullisuutta
  8. Vahvistetaan hiilinieluja ja -varastoja

Suunnitelmassa on esitetty tavoitteen saavuttamiseksi myös muita toimenpiteitä, jotka on jaoteltu eri kokonaisuuksiin. Näitä ovat muun muassa puhtaan siirtymän tukeminen kaavoituksessa ja maankäytössä, energiatehokkuus sekä sisäinen organisoituminen ja ilmastotyön johtaminen.

– Kaupunki tarvitsee omien toimenpiteidensä lisäksi kuntalaisten, yritysten ja yhteisöjen yhteistä panosta ilmastotavoitteen saavuttamiseksi. Yhdessä saamme aikaan vaikuttavia muutoksia kestävämmän tulevaisuuden puolesta, Meriruoho toteaa.