Rauman kaupunki suuntaa tulevaisuuteen ja elinvoiman vahvistamiseen – vuosi 2024 päättyi voitolliseen tulokseen
Uutinen

Rauman kaupungin tarkastuslautakunta on saanut valmiiksi vuoden 2024 arviointikertomuksen. Tarkastuslautakunnan arvion mukaan vuosi 2024 toteutui taloudellisesti hyvin. Kaupunginvaltuuston asettamat tavoitteet saavutettiin pääosin ja asukasmäärä kasvoi. Arviointikertomusta käsitellään kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina 26.5.
Rauman kaupunki teki 2024 tilikaudella 5,5 miljoonan euron ylijäämän. Positiiviseen tulokseen vaikutti erityisesti verotulojen ja rahoitustuottojen ennakoitua parempi kertymä. Rauman elinvoimaisuus ja yrittäjämyönteisyys on tunnistettu – tämän osoittavat muun muassa hyvät sijoitukset kuntaindeksivertailussa ja Alueiden tutkimuksessa 2024.
– Vaikka kaupungin talous on ollut ylijäämäinen, velkamäärän kasvu ja epävarmat suhdannenäkymät vaativat tarkkaa taloudenpitoa. Suunnitelmakauden 2025–2027 investoinnit, yli 100 miljoonaa euroa, rahoitetaan pääosin velalla. Tarkastuslautakunta korostaa velkamäärän hallinnan lisäksi palvelutuotannon resurssien ja kiinteistökannan tilatehokkuuden optimoinnin tärkeyttä, tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Helena Ollila sanoo.
Talouden heikko suhdanne näkyi myös Raumalla: rakentaminen väheni ja työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi.
Lasten ja nuorten tukemiseen panostettava jatkossakin
Rauman kaupunki investoi tulevaisuuteen, erityisesti lapsiin ja nuoriin, rakentamalla päiväkoteja ja kouluja. Kaupungin suurin, lähes 80 miljoonan euron hanke, Karin kampus, valmistui uimahallia ja kuntosalia lukuun ottamatta vuonna 2024. Uusia koulu- ja päiväkotihankkeita suunnitellaan ja toteutetaan parhaillaan.
Ikäluokkien pienentyessä alakoululaisten määrä vähenee noin 660 oppilaalla vuosina 2020–2030. Syntyvyyden laskuun ja ikäluokkien pienenemiseen on varauduttu uudistamalla palveluverkostoa. Tarkastuslautakunnan mukaan lakkautettavien koulujen alueet vaativat jälkihoitoa, jotta kylien elinvoimaisuus ja yhteisöllisyys voi säilyä.
– Häiriökäyttäytyminen ja pahoinvointi ovat toimenpiteistä huolimatta lisääntyneet lasten ja nuorten keskuudessa. Hyvinvointialueelle siirtymisen jälkeen oppilashuollossa on edelleen ollut puutteita, mikä voi näyttäytyä pahoinvoinnin kasvuna. Maltillisen luokkakoon säilyttäminen on tärkeää luokkien työrauhan ja oppimisen edellytysten turvaamiseksi. Myös varhaiskasvatukseen tarvitaan arjen toiminnan ja työrauhan ylläpitämiseksi riittävät resurssit, Ollila kertoo.
Kaupunki panostaa lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksiin sekä kulttuuritarjontaan. Rauman harrastamisen mallin kerhotoiminta on vakiintunut ja osallistujamäärä on kasvussa. Raumalla uimaopetuksen piirissä ovat kaikki esiopetuksessa olevat lapset.
Rauman kaupungin arviointikertomus vuodelta 2024